Na suđenju optuženima u slučaju ubistva biznismena Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, vještak specijalista sudske medicine Vedo Tuco rekao je da je Željko Kovačević, koji je inače označen kao jedan od napadača, smrtonosnu povredu najvjerovatnije zadobio na drugom mjestu te da je donesen i postavljen na mjesto zločina, dok je Krunić ubijen u kabini vozila iz apsolutne blizine.

Tuco je vještak odbrane optuženog Benedija Đukanovića, koji je svjedočio u banjalučkom Okružnom sudu, gdje se za ubistvo sudi i optuženima Emiliju Baldu i Rodoljubu Gajiću, kojeg terete za pomaganje.

U optužnici je navedeno da je u zločinu učestvovao ubijeni Kovačević, koji je, kako se navodi, nastradao u razmjeni vatre.

Međutim, vještak Tuco tvrdi da je na osnovu položaja zatečenog tijela Kovačevića zaključio da je on neprirodan i da ga je neko morao tu tako postaviti.

Vještak je naveo da je Kovačević zatečen u klečećem položaju, oslonjen desnim stopalom, a lijevim koljenom na zemlju pognute glave i s rukama iza leđa.

Prema njegovim riječima, pogođen je sa zadnje strane, te bi od inercije nakon gubitka svijesti morao da padne u ležeći položaj s rukama naprijed.

„Njegovo tijelo je vučeno, a nema nekih tragova krvi po putu gdje je nađen iako je puno krvario“, rekao je Tuco.

Prema njegovim riječima, Krunić je pogođen u vrat iz apsolutne blizine dok se nalazio u kabini vozila, na šta ukazuje oblik rane na vratu i taman prsten oko rane.

„Kada je na njega pucano, usta cijevi su bila prislonjena na kožu ili veoma blizu, a hitac je išao odozdo ka nagore i razorio je glavu. To je bila smrtonosna povreda, nakon koje se njegovo tijelo odbilo na zadnja desna vrata, te se prevalilo na sjedalo u lijevu stranu“, rekao je vještak.

Kada je u pitanju Goran Ilić, Krunićev vozač koji je ranjen u napadu, Tuco tvrdi da on nije pogođen dok je bio u kabini vozila na mjestu vozača.

Pavlović je, kako je naveo ovaj vještak, u trenutku kada je na njega pucano sjedio na suvozačevom mjestu i hici koji su ga pogodili došli su uglavnom s desne strane. Tuco je istakao i da je tokom uviđaja napravljeno dosta propusta, a kako je rekao, nisu vještačeni svi tragovi krvi iz vozila, što je moralo da se uradi.

Kako je pojasnio Tuco, nalaz je uradio na osnovu tragova iz vozila, s lica mjesta te medicinske dokumentacije o obdukciji stradalih, a njegov nalaz je, kako je prigovorila tužiteljica Snježana Petković, paušalan i nije utemeljen na nauci i struci.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Đukanovića i Balda terete da su zajedno s ubijenim Kovačevićem organizovali i pripremili zločin, Gajića za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde u zamjenu za oprost duga.

Optužene terete i za pokušaj ubistva vozača Gorana Ilića, koji je ranjen.

Autor:nezavisne.com/faktormagzin.ba, foto:atv