Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da je Republika Srpska činjenica, a da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik njegov sagovornik.

– Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda. On je sagovornik kojeg poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo, a koji su dovedeni za ruku – rekao je Milanović novinarima.

On je naveo da Evropski parlament, koji je zakonodavno tijelo, ne uvodi nikakve sankcije Dodiku, te istakao da ne voli hajke, jer ih obično predvode kukavice.

Komentarišući situaciju u BiH, Milanović je rekao da je pojačana prisutnost snaga zbog rata u Ukrajini, ali da nema načina da sve to skupa eskalira u oružani sukob u BiH.

– To nije Rusija, EU time pokazuje neku svoju snagu te pere savjest zbog onoga što se događa u Ukrajini. Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo, srećom mirnije i benignije – rekao je Milanović i dodao da NATO “nije aktivan u BiH, već EU”.

Odgovarajući na pitanje novinara o Dodikovim idejama o otcjepljenju Republike Srpske, Milanović je rekao da je jedno politička retorika, a drugo ono što je realno.

– Njegova ideja je ideja. Šta je ideja o trećem entitetu? Vodi li to razbijanju BiH ili je to dio pregovaračke taktike da Hrvati dobiju ono što im je oteto? – upitao je Milanović i dodao da Republika Srpska postoji i da je činjenica.

Kada je riječ o NATO-u u Gruziji, Milanović kaže da će se tome suprostaviti i da to “ne dolazi u obzir”, prenose hrvatski mediji.

Autor: SRNA/RTRS