Roditelji ponekad mogu da učine da se dete oseća loše iako im to nije bila namera. Kada je komunikacija sa decom u pitanju treba biti pametan, smireni i veoma pažljiv.

Reči mogu da probodu mekanu dečiju dušu poput mača, stoga se njima koristite promišljeno i s ljubavlju. Ovo se može primeniti i na odrasle, ali deca su posebno osetljiva kategorija. Iako se vama čine bezazlene, vaše reči mogu duboko emocionalno da ih povrede i ostaviti posledice jer dete te reči upija i na njima gradi sliku o sebi. Roditelji znaju koliko njihova voljena deca mogu da budu naporna. Ipak, ma koliko vas iznervirali ne smete sebi da dozvolite da ih povredite rečima. Neke vaše izjave mogu da ostave ozbiljno da ih poremetete.

Ovo su sedam rečenica koje nikada i ni pod kojim okolnostima ne smete detetu da kažete:

Ako ne prestaneš s tim, ostaviću te ovde

Plašenje dece napuštanjem kako biste postigli ono što želite nije sredstvo koje opravdava cilj. Brižni roditelji to nikada ne rade. Dete mora da zna i da bude sigurno da ga roditelj nikad neće napustiti.

Zašto nisi kao tvoj brat/sestra?

Niko ne voli da ga upoređuju s drugima u negativnom kontekstu. Tako se stvaraju kompleksi. Osim toga, tako se među decom podstiče rivalitet i negativna emocija, koja se može kasnije drastično odraziti na njihov odnos. Podstičite dete da bude bolje, ali ga nikako ne upoređujete sa drugom decom iz njegove okoline.

“Kako ja kažem. Eto zašto”

Deca zaslužuju i objašnjenje. Bez obzira što nekada nemate strpljenja ili vremena izdvojte nekoliko minuta. Porazgovarajte s detetom. Dajte mu neko logično objašnjenje. Dete će tada moći da vas razume i velika je verovatnoća da će vas i poslušati, pišu Nezavisne.

Pusti, ja ću

Deca treba da nauče da se oslanjaju na svoje snage i sposobnosti, tako će steći samopouzdanje. Ukoliko vi sve radite umesto njih oni nemaju priliku da se oprabaju u novim stvarima. Najbrže i najlakše se uči na osnovu iskustva, zato ih pustite, mogu oni to.

Ti nisi dobro dete

Ako otvoreno govorite ili sugerišete da je dete nevaljalo, ono će se tako i ponašati. Ako već morate da ga prekorite, recite mu da je ono što je učinio loše, ali nemojte da mu govorite da je ono loše. Pokušajte da mu ukažete na grešku, kako je u budućnosti dete ne bi ponavljalo.

Izvor: prva.rs