Javna tribina pod nazivom Borba protiv korupcije u gradu Prijedoru održana je u našem gradu s ciljem da se građanima približi svijest o tome kako i na koji način mogu da prijave korupciju.

Koordinator ovog projekta Mirjana Ostojić izjavila je novinarima da se projekat bazirao na određene slabosti koje su ostale u Gradskoj upravi, a koje treba da se u narednom periodu unaprijede.
Na nivou Republike Srpske zakonska i podzakonska akta koja štite lica koji prijavljuju korupciju i zakon je definisan. Takođe, definisan je i naš podzakonski akt za lokalnu jedinicu. Željeli smo naravno to da prestavimo građanima da znaju jednostavno imaju tu slobodu da prijave sve ono što smatraju da su nepravilnosti u radu, ne samo problem same korupcije, nego i nepravilnosti u radu u Gradskoj upravi, dodaje Ostojićeva.
Konsultant razvojnog programa UNDP Milena Mastilo istakla je da se Projekat Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru provodi u 12 jedinica lokalne samouprave u BiH,
Uputstvo koje se primjenjuje za prijavu sadržalo je kontakt podatke prijavioca korupcije kao obavezni element, a sada je riječ o fakultativnom elementu prijave. Takođe, anonimne prijave od sada se moraju zaprimati i takođe po njima se odlučivati kao i o drugim, te su određeni rokovi u kojima službenici u Gradskoj upravi trebaju postupati., istakla je Mastilo.
Na početku ovog projekta radila se i anketa sa građanima koji smatraju da se oko 40 odsto sredstava budžeta grada Prijedora ne troše transparentno.
Agumentovano možemo dokazati da je proces kreiranja i izvršenja budžeta itekako transparentan i da stojimo na raspolaganju za ubuduće da tu transparentnost dignemo na viši nivo, istakla je Maja Kunić, načelnik Odjeljenja za finansije
Javnoj tribini prisustvovao je Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora.
Priča o korupciji je priča o nama, što više korupcije to više pokvarenih ljudi u sistemu. Mi moramo sad da učinimo sve da pokušamo da spriječimo te ljude da budu i dalje koruptivni. Jedan od načina je da riješimo te probleme je da pričamo o tome, dodaje Kovačević.
Projekat Borba protiv korupcije u gradu Prijedoru se organizuje pod pokroviteljstvom projekta Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Izvor: prijedorgrad