FILE - Hungarian Prime Minister Viktor Orban, center, attends a NATO leaders virtual summit at NATO headquarters in Brussels, Feb. 25, 2022. Orban, has nurtured close political and economic ties with Russia for more than a decade. But following Russia's large-scale invasion of Ukraine, Hungary's neighbor, Orban is facing growing pressure to change course. (AP Photo/Olivier Matthys, File)

Mađarska osuđuje ruski vojni napad i rat u Ukrajini, ali neće dozvoliti da mađarski građani plate cijenu tog rata, rekao je premijer Viktor Orban.

– Jasno je da je okončanje ovog rata pregovorima u interesu svih, rekao je Orban poslije samita premijera Višegradske grupe i britanskog premijera Borisa Džonsona.

Govoreći o efektima sankcija Rusiji, Orban je rekao da će se one osjetiti u cijeloj Evropi, uključujući Mađarsku, prenosi MTI.

Proširivanje sankcija na energetski sektor, naftu i gas predstavljalo bi nesrazmjerno veliko opterećenje za Mađarsku, ocijenio je on.

Orban je rekao da je svima jasno stavio do znanja da Mađarska “osuđuje ruski vojni napad i rat, ali da neće da dozvoli da mađarske porodice plate cijenu tog rata”.

Te sankcije ne smiju da pokrivaju uvoz nafte i gasa, rekao je on.

Mađarska veći dio potreba za prirodnim gasom i naftom pokriva uvozom iz Rusije, a 90 odsto domaćinstava u Mađarskoj grije se na gas, rekao je Orban.

On je rekao i da mađarska privreda ne bi mogla da funkcioniše bez nafte i gasa.

Izvor: Tanjug/ATV