Policijski inspektor u MUP Unsko-sanskog kantona, Adi Crnčević, objavama slika na svom Fejsbuk profilu prizivao je rat u BiH, zbog čega je i prijavljen Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), saznaje Srpskainfo.

Naš sagovornik ističe da poznaje Crnčevića i da je na njegovom profilu vidio sliku na kojoj Crnčević pozira sa mitraljezom, u uniformi, i poziva na rat, te da je sve to prijavio na broj „Krimolovaca“.

On kaže da se radi o klasičnom pozivu na rat kako od Crnčevića, tako i od većine njegovih prijatelja koji su komentarisali njegovu objavu.

Sagovornik Srpskainfo ističe da je ostao razočaran i kako je postupio pripadnik SIPA koji se javio na telefon.

“ABD kolekcija ljeto 2022“

Da li se vodi istraga protiv Crnčevića, pokušali smo provjeriti u SIPA, ali su oni izbjegli da odgovore na naša pitanja i samo su poslali članove zakona.

Sve je krenulo krajem februara kada je Crnčević na svoj Fejsbuk profil postavio svoju sliku u uniformi Oružanih snaga BiH, kako pozira sa mitraljezom.

Iznad slike napisao je poruku: “ABD kolekcija ljeto 2022“, sa emotikonom koji označava podignut prst.

– Skraćenica „ABD“ označava Ako bog da, a podignut prst znači „Alah je veliki“. Ovom porukom on je doslovno napisao da se nada kako će na ljeto izbiti rat i da će on ratovati sa mitraljezom. To su veoma uznemiravajuće poruke, pogotovo ako se zna da dolaze od čovjeka koji bi trebao čuvati red i zakon – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Dodaje da je Crnčević zaposlen kao kriminalistički inspektor za droge u MUP USK, te da su i uznemiravajući i veoma opasni komentari koji su uslijedili nakon što je objavio sliku.

– U tim komentarima on je dobio podršku brojnih prijatelja, koji takođe podržavaju njegov stav o ratu. Jedan od njegovih prijatelja, koji je u uniformi Oružanih snaga BiH, takođe je okačio sliku na kojoj pozira sa mitraljezom  u vojnoj uniformi. Pored slike napisao je „Zemo, na lijevi il’ desni bok, ja sam spreman“ – kaže naš sagovornik.

Zemljaci

Na njegovu poruku Crnčević je odgovorio: „Zemo moj, računam na tebe! Agresor je slabo motivisan! Ovo je naše.“

Takođe, među komentarima se može pročitati da pojedinci pišu i da su iskopali sanduke sa oružjem i da pripremaju puške. Na njegovu objavu bilo je više od 80 komentara.

– U nekom od komentara njegovi prijatelji pišu kako će popuniti 505. Bužimsku jedinicu, spominju i Izeta Nanića, a svi znamo šta se ovih dana dešavalo u Bužimu  – ističe izvor Srpskainfo.

Dodaje da je bio veoma uznemiren nakon što je pročitao status Crnčevića i poruke njegovih prijatelja i da je zbog toga odlučio da to sve prijavi SIPA na broj „Krimolovaca“.

– Radi se o policajcu koji treba čuvati građane, a on šalje ovakve poruke. Kako će se osjećati građani srpske ili hrvatske nacionalnosti ako ih on zaustavi? Međutim, kada sam pozvao broj „Krimolovaca“ ostao sam razočaran kako je reagovao pripadnik SIPA, koji se javio na telefon. On to nije ozbiljno shvatao i imao sam osjećaj da ne želi prihvatiti ovu prijavu. Zatim mi je rekao da sam to trebao prijaviti MUP USK, da oni pokrenu disciplinski postupak – ističe pomenuti izvor.

“Mirovnjak”

Objašnjava da se ovdje radi o krivičnom djelu “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, a ne o nekom sitnom prekršaju. Zbog toga, ističe, sumnja da će SIPA bilo šta preduzeti.

Ističe da se radi o osobi koja je ranije kao pripadnik Oružanih snaga BiH išla u mirovne misije i koji sada pokušava ispred policije da ode u novu mirovnu misiju.

– Pa zar takva osoba treba da prestavlja BiH u mirovnoj misiji? Treba ga pitati kada spominje agresore na koga misli, da li na Srbe. Ako misli na Srbe, da li misli i na svoju šeficu koja je srpske nacionalnosti – poručuje sagovornik Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, nakon dva dana Crnčević je obrisao svoj status, ali ističe da se slike i komentari mogu vratiti, ukoliko Tužilaštvo donese naredbu.

Dizanje tenzija

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci, Slobodan Župljanin, kaže za Srpskainfo da su ovakve poruke dio negativne propagande koja zadnjih dana dolazi sa područja FBiH, a koje imaju samo za cilj dizanje tenzija.

FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ovakve istupe policija FBiH i MUP USK moraju najoštrije osuditi i sankcionisati. Oni bi to morali uraditi čak i da nije njihov pripadnik. Međutim, sa tog područja smo u zadnje vrijeme imali više sličnih poruka i izostala je njihova reakcija, ili bar nisu obavijestili javnost da su nešto preduzeli – kaže Župljanin.

On ističe da treba obratiti i pažnju na izjavu ministra Dragana Lukača, koji je rekao da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj, ali i BiH, na zadovoljavajućem nivou.

Župljanin upozorava da je dosta negativnih reakcija uslijedilo i nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine i da mnogi iz FBiH tvrde kako bi se to moglo preseliti i na teritoriju BiH.

– To su tvrdnje bez ikakve osnove i samo dižu tenziju među stanovništvom. Samo lud čovjek može prizivati rat, jer se zna šta on znači za svakog ko učestvuje u njemu – poručio je Župljanin.

IZBJEGLI ODGOVOR

Da li je pokrenuta istraga protiv inspektora Adi Crnčevića pokušali smo provjeriti u SIPA, ali su oni izbjegli da odgovore na naša pitanja. Nakon nekoliko dana dobili smo odgovor u kojem su naveli kako i ko može neko krivično djelo prijaviti na broj „Krimolovaca“, kao i oko toga koje su njihova zakonska ovlaštenja, ako neko pozove na taj broj.

– Napominjemo da SIPA podatke o svojim operativnim i istražnim aktivnostima ne može dostavljati drugim licima, osim nadležnim pravosudnim institucijama – rekla je portparol SIPA Jelena Miovčić.

Izvor: Srpskainfo