Zvaničnici Republike Srpske čestitali su svim ženama 8. mart – Međunarodni dan žena.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svim ženama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena i istakla da je potreba za daljom emancipacijom žena trajni zadatak društva u cjelini.

– Republika Srpska, kao zrelo demokratsko društvo, na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla je puno, ali potreba za daljom emancipacijom žena, poboljšanjem njihovog ekonomskog i socijalnog položaja, kao i zaštite od svih oblika diskriminacije, trajni je zadatak društva u cjelini – istakla je Cvijanović.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u čestitki povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, istakao je da Vlada Republike Srpske snažno i u svakoj prilici afirmiše ulogu žena.

– Međunarodni dan žena je još jedna prilika da ukažemo na potrebu snažne promocije rodne ravnopravnosti i zaštiti njihovih prava u svim segmentima društva, uključujući i institucije sistema i javne uprave – naglasio je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je u čestitki, da će parlament nastaviti da sistemskim mjerama i kvalitetnim zakonskim rješenjima radi na daljem unapređenju prava i položaja žena u društvu.

– Uloga žene i majke, kao stuba svake porodice, jeste nešto čemu se divimo i čemu treba odati duboko priznanje – izjavio je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, naglasio je da bez jakih i uspješnih žena ne može biti ni uspješne ni jake Republike Srpske.

– Drage naše dame, želim vam srećan 8. mart! Zahvaljujući vašem doprinosu i tome što ste bile pažljivije, borbenije i hrabrije, uspijevale ste da brinite o svojim porodicama, karijeri, Republici Srpskoj, A naše društvo je svakim danom sve ljepše, humanije i uspješnije – istakao je Dodik u čestitki.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltijaistakao je  da su žene svojom predanošću, požrtvovanošću i odgovornošću dokazale da su snažni nosioci pozitivnih društvenih promjena i vrijednosti.

– Ne samo ovog, već svakog dana svi zajedno trebamo odavati priznanje i poštovati ulogu žene kao majke, supruge i ravnopravnog partnera u svim aspektima našega života – naveo je Tegeltija.

Autor: RTRS