Potpisivanjem Ugovora o uređenju međusobnih odnosa o pitanju jedinstvenog nastupa na tržištu električne energije sa Rudnikom i Termoelektranom Gacko okončana je aktivnost potpisivanja novih ugovora o međusobnim odnosima Matičnog preduzeća i svih proizvodnih preduzeća u sistemu MH „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Time je Matično preduzeće obezbijedilo sopstveni portfolio električne energije i omogućilo da ne dolazi do promijena cijena električne energije za domaćinstva.

Novim ugovorima proizvodnim preduzećima su obezbijeđeni  znatno veći prihodi  u odnosu na prethodne ugovore iz perioda  2019.  – 2021.

Kako navode u “Elektroprivredi”, sistem MH „ERS“ je stabilan i svih pet proizvodnih preduzeća je pogonski spremno i rade u punom raspoloživom  kapacitetu. Zbog ukupnog rasta cijena električne energije zbog krize u Evropi koja traje godinu dana,  i ukrajinske krize poslednjih dana,  vrlo je važno održati stabilnost rada  u termoelektranama i hidroelektranama znajući da je sve teže doći do sirovina neophodnih za održavanje pogonske spremnosti ali i energenata svih vrsta.

“Prateći situaciju pokrenuli smo interventnu nabavku dizel-goriva koje će služiti kao šestomjesečna zaliha za elektroenergetski sistem, jer godišnje potrošimo oko 40 miliona KM  samo na dizel gorivo u dva rudarska kopa (Gacko i Ugljevik), kako proizvodnja uglja ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje”, kažu u Elektroprivredi Republike Srpske.

Izvor: ATV