Granice BiH su grubo prekršene preletima italijanskog vojnog aviona iznad Banjaluke i cijele Krajine. To je još jedan dokaz da je BiH međunarodni protektorat, kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da se postavlja opravdano pitanje šta taj avion radi iznad Krajine i za koga i u koje svrhe prikuplja podatke.

“Želi li se ovim poslati neka poruka narodu Krajine u vrijeme ratnih dešavanja nad Ukrajinom i višemjesečnim političkim tenzijama u BiH? Ako ovako mogu da nad teritorijom BiH nadlijeću razne strane letjelice onda je opravdano pitanje opstanka suvereniteta BiH i  to predstavlja još jednu potvrdu o državi pod protektoratom međunarodne zajednice ili nekih organizacija koje nastupaju sa pozicije sile”, kaže Dodik.

Predsjedništvo BiH, tvrdi Dodik, o ovome nije obaviješteno. Ko jeste, ne zna. Za to vrijeme EUFOR sa sve više svojih snaga u BiH uvlači strah u ljude koji se još nisu oporavili od ’90-ih. Da je to suvišno, poručuju narodni poslanici.

“Izazivanje nestabilonosti i dizanje tenzija odgovara dvojici drugih članova Predsjedništva iz FBiH. Ja čisto sumnjam da će oni zajedno sa Miloradom Dodikom pokrenuti pitanje zašto je taj avion nadletao BiH”, kaže narodni poslanik Srđan Mazalica.

“Daleko od toga da postoji opasnost izbijanja sukoba u BiH, ne vjerujem u to i mislim da u BiH nemamo drugog rješenja, sem razgovaranja i zajedničkog života. Ovo svakako nije dobra poruka, demonstracija sile EUFOR-a u BiH. To ne podržavamo”, kaže Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

Političarima u drugom entitetu to ništa ne smeta. Naprotiv, ovakvo nešto već neko vrijeme prizivaju.

“Ove određene, kao što ste vidjeli, manifestacije sile, u smislu letova aviona ili tako nekog šetanja po gradovima BiH, pozdravljamo. Mislimo da je to dobro i umirujuće za naše građane i da će im služiti kao jedna preventivna mjera protiv incidenata”, kaže Predrag Kojović, poslanik Naše stanke u PD PS BiH.

S tuđim vojnim avionama, koji nam kruže iznad glava, nema problem ni Branislav Borenović. Njega to ne interesuje. Kaže, aviona je bilo i biće.

“Ja ne znam kako uopšte ima neko vremena da se bavi s tim da li je čuo neki avion i na koliko, kuda je preletio. To su jednostavno stvari koje su dio određenih misija, u kojima smo i mi dali saglasnost i ja se iskreno nadam da to će sve završiti na tim nekim trenažnim preletima i tim nekim drugim stvarima“, kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Snage koje se pozivaju na očuvanje mira nam neće smetati, ako to stvarno jesu, kaže šef srpskog kluba u Predstavničkom domu.

“To je najprincipijelniji stav koji možemo imati. Mi težimo očuvanju mira i ako su te snage došle da čuvaju mir, pošto mi nemamo namjeru da budemo agresivni prema bilo kome, mi to nećemo smatrati problemom“, kaže Nenad Stevandić, šef srpskog Kluba u PD PS BiH.

Za pojačavanjem snaga u Republici Srpskoj i drugom entitetu, nije bilo potrebe, saglasni su bezbjednjaci. Ipak, EUFOR trenira strogoću. Od ponedjeljka oblake iznad BiH paraju francuski mlaznjaci. Svoje snage su udvostručili.

Izvor: ATV