Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, zahvaljujući domaćinskoj politici države, i u vrijeme neviđene svjetske krize građani Srbije imati dovoljno brašna, pšenice, soli i ulja, a da će pšenice biti dovoljno i za region.

On je rekao da je Vlada Srbije mjeru zabrane izvoza pšenice /koja stupa na snagu sutra/ donijela jer je samo u jednom danu država dobila zahtjev za izvoz u visini četvrtine svojih rezervi, ali da će izvoz biti omogućen kada Vlada to procijeni.

– Da imamo mi, a da nemaju ljudi u Skoplju, Podgorici, Bijeljini to nema nikakvog smisla – rekao je Vučić novinarima u Adaševcima kod Šida.

Kada je riječ o energentima, Vučić je rekao da Srbija ima zalihe nafte za naredna dva mjeseca i najavio da nova količina treba da dođe za 18 dana.

– Rafinerija radi, sve radi i to je bolje stanje nego u zemljama EU. Ulažemo dodatnih 100 miliona evra da sve popunimo – rekao je Vučić.

On je naveo da u danima kada loše vijesti sustižu jedna drugu Srbija traži model kako da obezbijedi naftu iz drugih izvora u slučaju da Rusija “zavrne slavine”.

– Vjerujem da ću uskoro razgovarati sa Šeikom Muhamedom da vidimo da obezbijeđujemo naftu iz različitih izvora, ali tu je problem logistika, kako ćemo da je dopremamo. Mi smo do sada dobijali naftu iz Omiša iz Hrvatske iako je ona ruska. Radimo na tome, razgovarao sam i sa predsjednikom Irana. Stići ću ja do svih predsjednika i predsjednika Vlada da sve obezbijedimo za našu privredu i građane – rekao je Vučić.

Autor: SRNA/RTRS