Poručio je da je spreman na svaki dogovor koji će BiH učiniti ustavno ostvarivom zemljom.

– Kao što se jedinstvo i snaga EU ne mogu graditi razgradnjom bilo koje države članice, tako ni izgradnja i jačanja BiH ne može biti zasnovana na razgradnji Republike Srpske, a što je masovno činjeno u prošlosti – istakao je Dodik.

Izrazio je zahvalnost Berbokovoj na pokazanom interesovanju za situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu u cjelini.

Budućnost Evrope ne može se graditi tako što će se razgrađivati pojedine države, kao ni da se BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske, rekao je Dodik.

Smatra da postoji saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi potpuno neutralna pravna anliza o stanju u BiH bez političke primisli i pridodavanja i želja šta bi trebalo u tome da ide.

– Treba da se napravi jedna surova formalno pravna analiza o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH, te da na bazi tog dokumenta razgovaramo. Činjenica je da je to Berbok razumjela i da bi to moglo da se desi u narednom periodu, ako to neko ne razgradi. Mislim da je to dobra situacija – istakao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH održali su danas sastanak sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova u Sarajevu Analenom Berbok.

Autor: RTRS