U Antaliji je održan sastanak šefova diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, javlja Sputnjik, a prenosi RTS.

Šef ukrajinske diplomatije rekao je da tokom susreta sa Lavrovom nije postignut dogovor o prekidu vatre, prenosi Sputnjik.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna za razgovor o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, pišu Sputnjik i Rojters, a prenosi RTS.

– Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna – poručio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je izjavio i da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi.

Istakao je da susret u Antaliji neće baciti sjenku na pregovore koji se održavaju u Bjelorusiji.

– Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte po pitanju ukrajinske krize kako bi se pronašlo rješenje – naglasio je Lavrov.

Govoreći o potencijalnim pregovorima na nivou predsjednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da Vladimir Putin nikada nije odbijao takvu vrstu kontakta.

Lavrov je istakao da će Rusija izaći iz krize otriježnjene svijesti i da više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom.

Prema njegovim riječima, Rusija će učiniti sve kako ne bi zavisila od Zapada u oblastima koje su od odlučujućeg značaja za zemlju.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, šef ruske diplomatije je ocijenio da je Zapad za tren oka pogazio pravo na privatnu svojinu.

Šef ruske diplomatije tvrdi da Evropa šalje u Ukrajinu “na hiljade prenosnih raketnih sistema, odnosno oružje koje može da dospije u ruke terorista”.

– Oni koji pumpaju Ukrajinu oružjem moraju da snose odgovornost za svoje postupke – naglasio je ruski ministar.

Lavrov je istakao da se specijalna operacija u Ukrajini odvija po planu.

Autor: RTS/RTRS