Od ponedjeljka veliki broj vjernika počeo je da se pridržava pravila koja propisuje Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju.

Smatra se da je ovo najstroži post, jer se ishrana pretežno bazira na vodi, ali važno je znati da post nije samo odricanje od hrane.

Najvažnije pravilo posta jeste uzdržanje od loših misli i djela, kao i jačanje duhovnosti.

Pored vjerskog značaja, post ima pozitivne efekte na ljudski organizam, jer se odricanjem pojedine hrane tijelo pročišćava, tj. vrši se detoksikacija organizma.

Zašto je post dobar za zdravlje?

Zahvaljujući posebnom režimu ishrane na kom se post zasniva, mogu se spriječiti razna oboljenja koja nastaju kao posljedica neuravnotežene ishrane. Organizam se u toku posta pročišćava od toksina koje unosimo svakodnevnom ishranom.

To se dešava jer tijelo koristi skladištene zalihe energije u organizmu. Iako se koriste postojeće zalihe energije iz organizma, a ne unose se nove, energije ne manjka.

Štaviše, osobe koje poste neko vrijeme osjećaju kao da imaju više energije i elana.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

S obzirom na to da su toksini smješteni u vitalnim organima kao što su pluća, jetra i debelo crijevo, tijelo se u toku posta “odmara”, uklanja probavne smetnje, te se poboljšava i cirkulacija. Post pospješuje rad srca, pluća i mozga, jer ih opskrbljuje sa više krvi, piše Telegraf.

Ipak, bez obzira na sve dobrobiti koje ima ova vrsta ishrane, ona nije za svakoga.

Stručnjaci za ishranu ističu da se post ne savjetuje teško bolesnim ljudima, starima koji osjećaju slabost i anemičnim osobama.

Ishrani bez proteina životinjskog porijekla mogu da se podvrgnu i oboljeli od šećerne bolesti, ali sa velikim oprezom i uz konsultacije sa svojim izabranim ljekarom.

Izvor: Srpskainfo