Neki od stanara najviše zgrade u Prijedoru, Crvenog solitera, godinama bacaju otpad sa prozora i balkona i time ugrožavaju prolaznike i vozače koji parkiraju automobile.

Predsjednik Upravnog odbora zajednice etažnih vlasnika Crvenog solitera, Zorica Malbašić, kaže da su savjesni stanari nekoliko puta kupili otpad koji se skupi pored zgrade, ali da to nije rješenje.

-Ima ih koji prosipaju i supu i teljvu i svašta nešto. Ovom stranom se ne smije proći samo možeš gledati da te nešto ne udari odozgo u glavu, što se i dešavalo. Ljudi su nailazili zaliveni vodom i svačim nečim-kaže ona.

Malbašićeva dodaje da je stanari ne mogu ovaj problem riješiti bez pomoći Komunalnog preduzeća i Gradske uprave.

Negativno iskustvo sa otpadom koji  „leti“ sa prozora imaju i oni koji imaju poslovne prostore u Crvenom soliteru. Vršilac dužnosti direktora IPC „Kozarski Vjesnik“ Nikola Motl apeluje na stanare da ne bacaju otpad po javnoj površini.

-Zgražavam se svaki dan kada prođem ovuda, kada vidim koliko je smeća bačeno na zelenu površinu. Sobzirom da je ovdje stambeni blok uvjeren sam da većinu tog smeća bacaju sami stanari i nezamislivo mi je da na pragu svoje kuće imaju deponiju-kaže  Motl.

Radne jedinice „Javna higijena“ u Komunalnom preduzeću Prijedor Milka Grbić navodi da radnici ovog preduzeća redovno čiste sve javne površine, te da bi prostor udaljen tri metra od zgrada trebalo da održavaju stanari.

-Crvni soliter ima oko 100 stanova i puno stanara koji ne žele da vode računa o čistoći grada i stambenih prostora tako da je to jako ružna slika. Povremeno mi tamo uđemo i to očistimo i našle su se vrećice sa imenima i prezimenima ko to baca, ali nismo sa tim izlazili u javnost, ali inače bi inspekcija trebalo više raditi na tome da se taj dio sankcioniše –kaže Grbićeva.

Šef Odsjeka komunalne policije grada Prijedora Miroslav Krneta priča da je  Odlukom o komunalnom redu predviđeno da stanari zgrade skupljaju otpad u kese i odlažu ih u kontejnere u blizini zgrada.

-Ovom prilikom apelujem na građane Crvenog solitera da Komunalnoj policiji prijave građane koji bacaju smeće na javnu površinu, jer jedino tada uz njihovo svjedočenje komunalni policajac može počiniocu prekršaja uručiti prekršajni nalog i time ga kazniti.- navodi Krneta.

Izvor: kozarski