Zoran Vidić, aktuleni načelnik opštine Brod i nekadašnji vrlo aktivni poslanik SDS-a u Skupštini, nakon pobjede na izborima radi upravo ono protiv čega se najviše borio. Stranačko zapošljavanje i nepotizam je drugo ime za ovog prvog čovjeka lokalne zajednice na desnoj obali rijeke Save. Za godinu i po načelničkog mandata u opštinu i institucije koje kontroliše lokalna vlast uspio je da zaposli čak više od 80 ljudi! Mahom stranačkih aktivista, a da sve bude još i gore uhljebljenje su osigurana za supruge, braće i sestre i najbližu rodbinu funkcionera SDS-a u ovoj lokalnoj zajednici.

SESTRU DO SEBE, ŽENU U ČISTOĆU

Vidić se brine i za koalicione partnere, poput SPS-a i PDP-a pa su tako razmještali rodbinu po javnim institucijima, zavisno od toga koju je jedna od valadajućih partija dobila na upravljanje.

Da se zametu tragovi njihovi najbliži zapošljavani su u druge institucije koje vode koalicioni partnere.

Igor Jeremić je predsjednik SPS-a u Brodu, odbornik ove stranke u lokalnoj skupštini i najvažnije za ovu priču Direktor doma zdravlja.

Prema pouzdanim saznajima magazina Faktor, svoju rođenu sestru Danijelu Gligorović zaposlio je ni manje ni više nego kod sebe u Dom zdrvalja i to u računovstvo!

Da baš sve ne bude do kraja providno, supruzi Tedori Jeremić našao je posao u Komunlanom preduzeću KomVod.

SVI PUTEVI VODE U KOMVOD

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a u lokalnoj skupštini sestru Dajanu Jovanović zaposlio je u Turističku organizaciju, a suprugu Goranu u , očigledno omiljeno stranačko prezeće za zapošljavanje KomVod.

Predsjednik Nazdornog odbora Komunlanog preduzeća, istakunit član SDS-a, Neven Nenadić nije imao potrebe da krije ništa.

Svoju suprugu Milijanu Nenadić zaposlio je ni manje ni više nego na mjesto glavnog računovođe u tom istom preduzeću.

Dakle, suprug odlučuje i kontroliše ono što mu, u finasijskom smislu, radi i provodi rođena supruga.

Da nije tragično bilo bi smiješno.

UHLJEBILI 40 AKTIVISTA

Prema pouzdanim informacijima magazina Faktormagazin, Komunlano preduzeće u posljednjih godinu, godinu i po bilo je prava meka za stranačka zapošljavanja.

Prije izbora preduzeće je imalo 71 zaposlenog. danas preko 110.

Znači, više od 40 novih radnika i to na neodređeno.

Turizam je u Brodu za vrijeme korone doživio pravu ekspanziju.

Od zaposlenih 11 došlo se do 21-og- Znači, stotinu odsto više zaposlenih.

U Domu zdravlja, možda bi se i razumjelo zbog pandemije, primljeno je šest novih radnika.

Ali, ako se pogleda da su tu većinom sestre i supruge funkcionera jasno je da se radi isključivo o stranačkom zapošljavanju.

ZA SADA 77, VEĆINOM BEZ KONKURSA

Zoran Vidić je u samoj opštini povećao broj radnika za osam, broj vatrogasaca je uvećan za četri, a čak je i Radio Brod imao potrebu za novih dva radnika pa ih sada ima 11.

Kao jedna „velika omanja“ redakcija ozbiljnog medija.

I Centar za socijalni rad je imao potrebu za novim radnicima pa je primljeno dvoje novih.

Sve u svemu, ovo što smo uspjeli istražiti je čak 77 novih zaposlenih na neodređeno.

Nismo uspjeli doći do podataka o broju onih koji rade na ugovore ili na određeno a zasigurno je i taj broj impozanatan.

Opet napominjemo, većina bez konkursa i većina najbliža rodbina ili stranački aktivisti vladajuih SDS-a, PDP-a i SPS-a.

TRAŽIO POMOĆ VLADE

Treba reći da je opština Brod prema dostupnim informacijima u prošloj godini od 11 miliona budžeta na plate dala oko 4 miliona maraka.

Za plate ovih novih radnika procjenjuje se da će trebati još dodatnih milion i po.

Na to sve Zoran Vidić je tražio i dobio pomoć Vlade od 500.000 KM kako bi platio neke ranije ali i tekuće obaveze opštine.

„Vladi RS obratili smo se za pomoć u prevazilaženju problema finansiranja, jer je opštinu Brod kovid izuzetno teško pogodio. Granica je većinom zatvorena, otežan je promet, a mi, na neki način, živimo od prekogranične saradnje. Tvrdi Vidić za medije. Novac još nije doznačen, a u Brodu vjeruju da će što prije biti prebačen na račun. „Mi smo uozbiljili naplatu budžetskih prihoda koji su u našoj nadležnosti. Takođe, povećani su i prihodi od PDV, jer je sve poskupjelo. Međutim, nama je problem, koji smo istakli i na primopredaji dužnosti – zatečeni dugovi i kratkoročne obaveze od skoro dva miliona KM plus još neke neproknjižene eksproprijacije oko pola miliona KM. Jako je izazovno to vratiti i krenuti dalje. Nekako smo prvu godinu izdržali, ali sada je već to ozbiljan problem. Ne preostaje ništa za razvoj opštine“ – objašnjava Vidić.

Nova zapošljavanja nije spominjao.

autor:faktormagzin.ba