Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je ATV-u da je sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Beograda i Prištine, razgovaro o refleksima trenutne ukrajinske krize na ekonomiju, kao i političkim temama u BiH i na Balkanu.

Dodik i Lajčak su se sastali na marginama Antalijskog diplomatskog foruma u Beleku. Dodik je rekao da je razgovoru ovom trenutku važan imajuću u vidu ukrajinsku situaciju i dodao da je u gotovo svim razgovorima to glavna tema, kao i na kojin način se kriza reflektuje na ekonimiju i šta treba učiniti da se stvari poprave.

U razgovoru sa Lajčakom bilo  riječi i o situaciji u regionu.

„Kad bi neko otišao i vratio se za 20 godina vidio bi da je sve isto uz dodatnu dozu nerazumjevanja. Ovo je bila prilika da Lajčaku objasnim neke naše stavove i jedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno-bijelim, pa i naša nastojanja da se ponašamo u skladu sa Ustavom, oni proglašavaju antiustavnim“, rekao je Dodik.

On kaže da je njegova uloga bila da objasni da to nije tako i da je ono što Republika Srpska radi potkrijepljeno ustavnom pozicijom.

„Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj opštoj histeriji koja se zbog sukoba u Ukrajini, u suštini, dijeli na to da li si za jedne ili za druge. Mi smo neutralni, kao što javnost zna. Mi prema ukrajinskom narodu imamo pozitivan stav i žao nam je zbog stradanja. Isto tako mislimo da je ovaj rat rezultat globalnog sukoba koji se dodiruje u Ukrajini između zapada i jedne odbrambene pozicije, odnosno Rusije i to svi vide. Tu je Ukrajina koleteralna šteta i nema se tu šta svrštavati“, istakao je Dodik.

Kaže da je Lajčaku objasnio da Republika Srpska nema namjeru da čini ništa izvan Ustava BiH, ali da je nemoguće da više od 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma Srpska ne može da dobije ono što piše u sporazumu.

„U suštini se uvijek isto dešava, oni nas pokušavaju da slome na nekom pitanju da bi to bila baza za daljnje atakovanje na naše nadležnosti. Ako me pitaju šta je rješenje, onda je rješenje da se stane sa tim i da se obavi kompletan dogovor u okviru BiH i da se kaže šta su nadležnosti entiteta a šta su nadležnosti BiH. Samo bi bili naivni kada bi vjerovali tim navodnim nosiocima dobrih vijesti sa zapada“, smatra Dodik.

Izvor: ATV