Siniša Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, komentarišući Izvještaj o stranom uplitanju u demokratske procese kojeg je usvojio Evropski parlament, izjavio je da je ovim činom licemjerje Evropske unije dobilo novu dimenziju dokazujući da im bukvalno ništa nije sveto.

Evropski parlament je u srijedu usvojio Izvještaj o stranom uplitanju u demokratske procese u kojem osuđuje  napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu i dovede do destabilizacije regiona.

U  Izvještaju je, kako navode, izražena zabrinutost zbog, ni manje ni više, „pokušaja pravoslavne crkve da u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska, promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i da ojača odnose između države i crkve.”

Vidović smatra da ovom odlukom poručiju da pravoslavlju nije mjesto u EU.

„Osuditi djelovanje Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj je ništa drugo nego poruka da se mi moramo odreći svoje vjere i kulture. Evropski parlament ili ne zna ili ne želi da zna ko je na ovim prostorima devedesetih dovodio radikalne islamiste sa Bliskog Istoka, gdje su se i pod čijim pokroviteljstvom obučavali vojnici za ratovanja i terorističke napade. Ovo nije samo osuda pravoslavne crkve, ovo je osuda jednog čitavog naroda, jer ko smo mi bez svoje vjere, tradicije i kulture“, zaključuje Vidović.

Izvor: ATV