Kristijan Šmit juče i danas bezuspješno je pokušavao na sve načine da se približi srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na Diplomatskom forumu u Antaliji kako bi kamere i fotografi eventualno to zabilježile i javnosti prezentovale, da bi se stekao utisak da je Dodik popustio i, ipak, razgovarao sa visokim predstavnikom koga ne priznaje, tvrdi izvor Srne.

Na kraju kada mu to, uprkos velikom trudu, nije uspjelo jer je vidio da Dodik poštuje instituciju legitimnosti i legalnosti, Šmit je, po završenom Dodikovom izlaganju na današnjem panelu u Antaliji, stao u red zajedno sa nekoliko zvaničnika koji su čekali da Dodiku čestitaju rođendan. Ali, na njegovu žalost, ni to mu nije uspjelo.

Dodik je kurtoazno pružio ruku Šmitu, zahvalio se na čestitki, okrenuo mu leđa i otišao sa saradnicima na primpremljenu rođendansku tortu, uskrativši nelegitimnog i, u ovom slučaju, zbunjenog visokog predstavnika za bilo kakav dijalog, koga je Šmit želio.

Dodik je istakao danas u Antaliji da BiH nema visokog predstavnika, te da Kristijan Šmit, persona koja se tako predstavlja, nije legitiman i legalano izabran.

“Kristijan Šmit nije u BiH došao kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, niti je njegovo imenovanje potvrđeno Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN koja inače potvrđuje visokog”, pojasnio je Dodik govoreći na današnjem panelu “Budućnost BiH”.

Iako nelegalan, rekao je Dodik, očigledno mu ne smeta da se miješa u unutrašnje poslove BiH.

Autor: SRNA/ATV