Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je iz uskraćivanja podrške Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid očito da se ne može postići nikakav kvalitetan dijalog sa bošnjačkim političarima jer oni insistiraju na svojoj viziji BiH.

Novaković Bursać je rekla da je iz uskraćivanja podrške Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid očito da je federalnim političarima problematično da se odreknu kvalifikovanja Republike Srpske kao “genocidne tvorevine”.

Ona je navela da je tekst zakona sveobuhvatan i da u njemu nijedan istorijski događaj, grupa ili teritorijalna jedinica nije stavljena u povoljniji ili manje povoljan položaj.

– Nije bilo razumijevanja. Nama je to bio i nalog Narodne skupštine, ali i iskrena želja da se te neke stvari stave u adekvatne zakonske okvire kako bi se spriječile takve zloupotrebe. Mi ne možemo da postignemo nikakav kvalitetan dijalog sa bošnjačkim političarima jer očito ljudi insistiraju na svojoj viziji BiH – rekla je Novaković Bursać za Alternativnu televiziju.

Govoreći o činjenici da je Predstavnički dom na prošloj sjednici podržao prijedlog SDS-a, a odbio prijedlog SNSD-a o diferenciranoj stopi PDV-a, ona je navela da to predstavlja podilaženje SDS-u od SDA i grupe stranaka iz Federacije BiH, “da ima čime u javnosti da se hvali”.

– Јa skrećem pažnju da će Dom naroda svemu tome morati da da krajnji odgovor i očekujemo i mišljenja Uprave za indirektno oporezivanje. Mislim da je najbitnije da se nešto počne kvalitetno rješavati – poručila je Novaković Bursać.

Govoreći o usvojenom Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, ona je istakla da je bitno da cjelokupna javnost shvati da su akcize ukalkulisane u budžetu Republike Srpske za određene projekte i programe.

– Mi ćemo morati kao značajan faktor koji participira, naši poslanici odnosno delegati, u Domu naroda do te sjednice izvršiti podrobnu analizu i vidjeti koje su mjere prema građanima i privredi adekvatnije. Trudićemo se da maksimalno moguće izbalansiramo ovaj udar koji očito se dešava na sve građane, a naročito na pojedine grane privrede – rekla je Snježana Novaković Bursać.

Autor: SRNA/ATV