Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da zabrana ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću predstavlja skandalozan i anticivilizacijski čin, koji dodatno komplikuje ionako opterećene odnose u BiH.

“Označiti univerzitetskog profesora kao prijetnju po bezbjednost, bez bilo kakvog obrazloženja, mogu samo protivnici slobode kretanja, misli i izražavanja. To mnogo više govori o sarajevskoj percepciji slobode i ljudskih prava, nego o samom profesoru Koviću, koji se nije ogriješio ni o jedan zakon BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je naglasila da, kada se ovo dešava sada, užasava sama pomisao na to u kakvom bismo mraku živjeli da se realizuje koncept države koju zagovara političko Sarajevo.

“Bila bi to država terora, zabrane misli, govora i izražavanja, kao i predavanja i učenja isključivo onih lekcija propisanih od istog tog Sarajeva. U vremenu u kojem treba da težimo jačanju regionalne saradnje, boljem razumijevanju i ukidanju barijera, Sarajevo još jednom manifestuje svoj destruktivni potencijal, podižući tenzije i dodatne ograde između ljudi i zemalja. Zbog toga zahtijevamo hitno povlačenje ove sramne odluke i pozivamo na odgovornost nalogodavce”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da su upravo oni koji iza ovoga stoje jedina stvarna prijetnja po bezbjednost BiH, rušioci ustavnopravnog poretka i najveći neprijatelji zajedničke države i njenog dugoročnog opstanka.

Granična policija BiH, na graničnom prelazu Vardište, zabranila je juče ulazak u BiH profesoru Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbijednost BiH”.

Autor: SRNA/ATV