Dekan Filozofskog fakulteta sa Pala Draga Mastilović ocijenio je danas da je zabrana ulaska u BiH profesoru istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću sraman čin gušenja mišljenja i izražavanja, sa porukom da u BiH nije poželjna naučna, posebno istorijska istina.

Mastilović je rekao Srni da zabrana ulaska u BiH profesoru Koviću, uglednom istoričaru i dugogodišnjem profesoru Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, predstavlja u najmanju ruku skandalozan čin.

– Posebno je sramno i apsolutno neprihvatljivo obrazloženje da on predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH – naglasio je Mastilović i istakao da je jedino oružje koje profesor Ković posjeduje i nosi sa sobom ogromna erudicija i živa riječ kojom na briljantan način tumači složene istorijske procese.

Mastilović, inače istoričar, kaže da profesor Ković može predstavljati prijetnju samo istorijskim neistinama, zabludama i opsjenama.

– Čini se da su neki krugovi u Sarajevu, u svjetlu aktelne geopolitičke krize, pomislili da je otvorena sezona lova na Srbe i da treba krenuti u obračun sa istaknutim srpskim intelektualcima – zaključio je Mastilović.

Granična policija BiH juče je na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Autor: SRNA/RTRS