Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je tajni spisak lica kojima je zabranjen ulazak u BiH nastao 2016. godine u Goraždu u okviru tajne operacije “Obavještajni prodor – Ušće” Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

– Ta operacija podrazumijeva 14 operativno-tehničkih mjera koje se izvode protiv države Srbije, njenih vladajućih, intelektualnih i društvenih elita – izjavio je Galijašević Srni.

On je ukazao da se Srbija, kroz ovu operaciju, onemogućava da ispuni obaveze iz specijalnih paralelnih veza koje ima sa Republikom Srpskom.

– Već tada je napravljen tajni spisak lica koja ugoržavaju nacionalnu bezbjednost, pa su se na tom spisku našli mnogi ljudi, poput istoričara, književnika – rekao je Galijašević.

On je upitao zašto se te mjere provode ako je trebalo da operacija bude prekinuta dvije godine kasnije, 2018. godine.

Galijašević je naveo da je odluka da se univerzitetskom profesoru Milošu Koviću zabrani ulazak u BiH svježa, jer je relativno skoro bio u Republici Srpskoj.

– U BiH su prije šest mjeseci ulazili predstavnici Muslimanskog bratstva, nesmetano ulaze lica povezana sa terorizmom, kao što su Јasin Al Kadi, Šafik Ajadi. Njima niko nije zabranio ulaz. Zabranite teroristima ulazak u ovu zemlju – rekao je Galijašević.

On tvrdi da je OBA “servis američke i britanske službe”. Njena uloga je, kaže, da prikuplja informacije koje govore o eventualnoj ugroženosti ustavnog poretka, predlaže mjere zaštite, analizira ih i distribuira na ovlaštena mjesta, odnosno obavještajnom izvršnom komitetu.

– OBA to ne radi već tajno preduzima mjere na rušenju ustavnog poretka, diskriminiše i Srbe i Hrvate – kaže Galijašević.

On smatra da Srbija mora uložiti diplomatsku notu da bi dobila informaciju kojim je njenim državljanima zabranjen ulazak u BiH i zašto, kao i da mora odgovoriti na isti način.

Autor: SRNA/RTRS