Profesor Miloš Ković izjavio je za Srnu je da će iskoristiti sva pravna sredstva da se vrati u Republiku Srpsku i najavio da će prva onlajn predavanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu održati krajem marta, a da će kao istoričar nastaviti da se bavi svojim poslom i srpskom istorijom.

– Drugo je pitanje da nekim vlastima u nekom Sarajevu smeta razgovor i akademski diskurs o srpskoj istoriji. Kako je moguće da neko u Sarajevu misli da neko drugi ima pravo da piše srpsku istoriju, a ne srpski istoričari? – upitao je Ković, kojem je nedavno zabranjen ulazak u BiH.

Prema njegovim riječima, to je slično kao i “agresija Haškog tribunala koji želi da piše srpsku istoriju”.

– Istoriju piše istoričar, a njegov jedini cilj jeste istina, a ne služenje ovim ili onim kolonijalnim gospodarima – naglasio je Ković.

On ističe da još nije nije dobio nikakvo obrazloženje zašto mu je određena zabrana ulaska u BiH.

– Pročitao sam naknadno u novinama ko vodi tu bezbjednosnu agenciju i vidio sam da je to izvjesni gospodin koga zovu Osmica i da mu je suđeno zbog falsifikovanja diploma. Znači, čovjek za koga niko ne zna da li je apsolvent, brucoš, ima li neku diplomu. To je čovjek koji izdaje naređenja da se meni zabrani pristup u BiH. Neko ko hoće da bude ironičan rekao bi da je to, eto, još jedna osveta loših đaka – prokomentarisao je Ković.

On je ukazao da je, s druge strane, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je podržao tu odluku rekao da je ta mjera donesena u saglasnosti “sa bezbjednosnim strukturama evroatlantske zajednice”.

– Volio bih da vidim koja je to evroatlatnska zajednica koja će da zabrani pristup u Republiku Srpsku meni čija je majka rođena na tlu sadašnje BiH – kaže Ković.

Ković je rekao da su ustaše i nacisti 1942. godine protjerali njegovu porodicu sa prostora sadašnje BiH, a da sada neki pokušavaju da protjeruju i njega.

– Da li je to slučajna koincidencija ili tu ima nešto dublje? Sve se dešava u vremenu povampirenja ustaške i nacističke ideologije – rekao je on.

Ković je poručio da treba čitati istoriju BiH pod austrougraskom okupacijom od 1878. do 1918. godine kada su, takođe, zabranjivali srpskim intelektualcima da dolaze u BiH, a da je one koji su ulazili pratila austrijska policija.

– To je niz najvećih imena srpske kulture kakav je, naprimjer, Nikolaj Velimirović, Јovan Dučić, Stojan Novaković i mnogi drugi. Danas u našem vremenu jednom Matiji Bećkoviću su zabranjivali ulazak u Crnu Goru. Stati u takav niz za mene je velika čast – poručio je Ković.

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj “jedan od hiljade”.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Autor: SRNA/RTRS