Muslimanski nacionalizam se širi u BiH, i koristi sadašnju situaciju kako bi izazvao haos, da bi uredili BiH po svom viđenju, da bude čisto muslimanska zemlja, poručio je za RTRS Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon obraćanja poslanicima Odbora EP za spoljna pitanja.

– U Evropi moraju da razumiju muslimanski nacionalizam. Da li žele da imaju muslimansku zemlju, koja će biti sutra u svim terorističkim napadima širom svijeta, kao što je bila i do sada, jer u bilo kojem napadu imali ste vezu sa muslimanima iz BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi i Hrvati nikada neće dozvoliti da budu potčinjeni, da BiH bude muslimanska država.

– Ne pristajemo na to, moraju se uvažiti istorijske i etničke činjenice, koje prate i Ustav – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je rasprava u EP pokazala svu suštinu BiH u kojoj postoje različita mišljenja.

– Od onih koji zagovaraju neku vrstu imaginarnog građanskog uređenja, koje treba Srbe i Hrvate da svodi na nacionalnu nebitnu manjinu i oni koji razumiju šta je realnost BiH. Ovo je bio pokušaj da se razumije o čemu se u BiH zaista radi. Bilo je i onih koji su prijetili kako treba neke političare skloniti sa političke scene. U suštini to biraju narod. Neki su umišljeni da mogu da učine više od onoga što je njihova kompetencija – istakao je Dodik.

On je poručio da se nepotrebno razgovaralo o paraleli između sukoba u Ukrajini i BiH.

– Muslimani žele da izjednače ova dva sukoba, kako bi dobili neke benifite, što u suštini nije tačno, jer je u BiH bio građanski rat, a ovdje imamo sukob dvije države. To se ne može usporediti s ničim, osim po nevinim žrtvama, stradnjima i razaranjima – podvukao je Dodik.

Istakao je da je jasno pitao parlamentarce šta je plan za BiH.

– Osim što nam stalno pojačavaju uslove za ulazak u EU. Zašto nam ne pomognu kao što su nekada to uradili sa Bugarskom i Rumunijom da lakše dođemo do Evrope. Slušali smo svakakve nebuloze. Vidljivo je bilo da jedan broj parlamentaraca radi za muslimane u BiH, postavljajući pitanja samo meni i Draganu Čoviću, kako su muslimani bezgrešni i kao da treba da se zaštite. Paušalna ocjena da se mi u Srpskoj bavimo secesijom, što nije tačno, da se ugrožava teritorijalni integritet BiH, što je opet laž – naglasio je Dodik.

Autor: RTRS