БАЊАЛУКА, 10.ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Омбудсмен за људска права у БиХ Љубинко Митровић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања Међународног дана људских права.

Odjeljenje za diskriminaciju Ombudsmana BiH baviće se potezom Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona koje je promovisalo dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole a u kojem, između ostalog, piše da su “Srbi agresori na BiH” što je klasična varijanta koja se tretira kao govor mržnje, rekao je ombudsman za ljudska prava Ljubinko Mitrović.

– Nije vrijeme da se na ovu temu razgovara i ova pitanja otvaraju. To treba ostaviti za neka druga vremena i razmišljati o širem kapacitetu i konceptu kreiranja, odnosno definisanja kakav je to rat bio, šta se dešavalo, a ne ovako kako je to napisano – istakao je on.

Ukazujući da poimanje sukoba rata koji se desio na ovim prostorima treba ostaviti istoričarima, Mitrović je ocijenio da je krajnje neprimjereno govor mržnje stavljati u udžbenike.

– Nakon takvih poteza potpuno je razumljivo postaviti pitanje šta će uraditi druga strana, odnosno šta će Srbi sa svojim udžbenicima, Hrvati sa svojim? Onda ćemo imati tri vrste udžbenika, tri istorije – naveo je ombudsman u izjavi za Srnu.

Mitrović je naglasio da je stav ove institucije da definitivno nije vrijeme i da to ne može da se nalazi u školskim udžbenicima i literaturi iz koje uče djeca, posebno u osnovnoj školi.

– U velikom broju problema koje u ovom trenutku imamo na prostorima BiH nevjerovatno je da se pojavi ovakva informacija i da i o ovome neko mora da raspravlja. Kao ombudsman za ljudska prava mogu reći da sam neprijatno iznenađen ovom pričom i sadržajem tog udžbenika – rekao je on.

Mitrović je podsjetio da je institucija ombudsmana imala slične žalbe koje su se odnosile na govor mržnje i ono što se dešavalo u prošlom ratu.

On je rekao da postoje mehanizmi kojima se može zabraniti govor mržnje.

– Postoje mehanizmi i sad je stvar istražnih organa da pokrenu istražne postupke – rekao je Mitrović.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su “Srbi agresori na BiH”.

Autor: SRNA/RTRS