U cilju realizacije projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini” u Gradskoj upravi Prijedor je danas održana radionica na temu informaciono-komunikacionih tehnologija , zaštita ličnih podataka i na temu otvorenih podataka.

Cilj je da se grad Prijedor pridruži grupi evropskih gradova čiji se razvoj temelji između ostalog i na korištenju digitalizacije, da postane moderan evropski grad, grad savremenih tehnologija koji u središte stavlja svoje građane, grad koji će biti otvoren za domaće i strane investitore.

Učesnici su bili predstavnici GIZ-a GmbH Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, Lanaco d.o.o. Banja Luka, Udruženje Bit Alijansa , konsultanti Mirjana Stanković, Tatijana Pavlović Križanić, Petar Stojković , predsjednik Skupštine grada Prijedora, kabinet gradonačelnika , načelnici/šefovi odjeljenja/službi/odsjeka, predstavnici javnih komunalnih preduzeća, organizacija civilnog društva,javne ustanove.

Radionica je dio aktivnosti koje se provode na osnovu potpisanog Memoranduma koji je usmjeren na ostvarivanje zajedničkog cilja- unaprijeđenja kapaciteta izabranih jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije gradskih usluga uz pomoć tehnologije i korištenje “smart siti” koncepta i rješenja.

Projekat se provodi na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa GIZ GmbH Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija gradskih/opštinskih usluga, Lanaco d.o.o. Banja Luka, DVC Solušn d.o.o. Banja Luka, opština Pale i Tešanj i gradova Zenica, Prijedor i Zvornik i Udruženja Bit Alijansa.

Izvor: prijedorgrad