Mirko Šarović saopštio je Branislavu Borenoviću da SDS želi svog kandidata za predsjednika Republike Srpske! Definitivna odluka još nije donesena, ali se, po svemu sudeći, zbog toga pojavila informacija u javnosti da bi Jelena Trivić mogla odustati od kandidature. Trivićeva uveliko obilazi teren i predstavlja sebe kao budućeg predsjednika, uz svesrdnu podršku PDP-a. U narodu bi rekli – račun bez krčmara. SDS-u se to nikako ne sviđa, budući da još nije definisana konačna odluka ko su osobe koje će u ime opozicije u izbornu utakmicu za dvije najznačajnije funkcije. Sve to iz prikrajka gleda Nebojša Vukanović dok naš magazin saznaje da Klub SDS-a u Skupštini ostaje bez još jednog poslanika.

BJEŽI, MIRKO, OPET!

Ne računajući pritiske određenog broja članova SDS-a, računica Mirka Šarovića je vrlo jednostavna: slanjem Jelene Trivić kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH vjerovatno će (opet) izbjeći direktan izborni duel sa Miloradom Dodikom, koji će, za očekivati je, biti kandidat SNSD-a za ovu funkciju.

Istovremeno smiruje, ako to iko i može, Nebojšu Vukanovića koji će se, po njegovom računu, teško odlučiti da direktno udari na Jelenu Trivić i samim tim neće se samokandidovati u ime SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Manje je vjerovatno da će se Vukanović odlučitida bude kandidat mimo opozicije ako to bude i Jelena Trivić, iako javno govori da je on najbolje rješenje za sarajevsku glavnu funkciju pa je čak otišao toliko daleko da je umislio da može pobijediti bez zvanične podrške PDP-a i SDS-a?!

Šarović dalje računa da će, njegov kandidat za predsjednika Srpske, lakše pobijediti,  navodno, „slabijeg” kandidata SNSD-a, bila to Željka Cvijanović ili neko treći.

Dalje, eventualnom pobjedom kandidata SDS-a za predsjednika Srpske stavio bi pod kontrolu i Milana Radovića, koji je već sa Jelenom Trivić dogovorio da bude predsjednik Vlade, kako je to saopštio Ivan Begić.

SDS ovim potezom želi da pokaže mišiće PDP-u da je ta straka ipak jača karika opozicije i da ima pravo prvog izbora.

I Branislavu Borenoviću na ovaj način Mirko Šarović poručuje gdje mu je mjesto.

Samim tim, već slavom zanesenu Jelenu Trivić gura u drugi plan, gdje smatraju da joj je i mjesto.

Nije bez osnova takvo razmišljanje, uvjereni su stari, vječiti opozicionari.

Sve ovo je još na klimavim nogama, jer Draško Stanivuković nije definitivno prelomio da je Jelena Trivić kandidat PDP-a.

U uskom krugu ljudi je rekao da je „dogovorio sa Nenadom Nešićem da DNS povuče svoje kandidature ukoliko on bude kandidat za predsjednika Srpske”.

U tom slučaju Nešić računa na poziciju premijera.

ZEČIĆ U ŠUMI

Za SDS Nebojša Vukanović nikada nije ni bio u prvoj postavi za izbore.

I on sam bliskim osobama priča kako javno leti visoko, ali i da bi se zadovoljio pozicijom ministra prosvjete u bilo kojoj varijanti pobjede opozicije.

Zanimljivo je da i Vukanović i Nešić računaju na relativno mali broj poslanika nasuprot popularnosti koju, kao, imaju.

Obojica više ne kriju da im je ambicija da budu „tas na vagi” za formiranje skupštinske većine, a što bi značilo da oni prvi biraju funkcije u izvršnoj vlasti. Samo još da je se dočepaju.

BUDNI SPAVAČI

Međutim, još mnogo stvari nije jasno, ili što bi rekli sportskim žargonom – sve se mijenja iz časa u čas.

Tako, prema saznanjima magazina Faktor, Ljubiša Petrović kao mlada nada SDS-a u Semberiji, još nije načisto da li će ići sa strankom koja ga je izabrala ili će se prikloniti Nebojši Vukanoviću.

SDS više ne postoji u Krajini.

Iz Izbornih jedinica I i II ne mogu dobiti direktni  mandat u parlament, jer ga je sadašnji SDS preletač Milan Radović osvojio u DNS-u, a Davor Šešić je već mjesecima na izlaznim vratima.

Još kada se tome dodaju izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci koji su pokazali da SDS-a nema ni u tragovima, a da je Draško Stanivuković u slobodnom padu u gradu gdje je gradonačelnik već godinu i po dana, ne treba više ništa reći.

Radović, kako kažu u banjalučkom SDS-u, pokušava da glumi manekena, iako je obećavao da će preporoditi banjalučki SDS, iz kojeg izbacuje Šešića.

Ne bi trebalo zaboraviti i ulogu Milana Miličevića koji se zbog zdravstvenog stanja povukao iz trke, ali nije izašao iz igre.

Jedan dio SDS-a gura i Vukotu Govedaricu kao neko srednje rješenje na nivou Republike, ali sa zadatkom da pomrsi konce Vukanoviću u Hercegovini.

JAKI LOKALNO, REGIONALNO NI U TRAGOVIMA

Ono što je izvjesno – SDS-a nema u Banjaluci i Doboju, a poslije poraza i afera i u Prijedoru je na klimavim nogama.

Nekada jakoj stranci na istoku sada konce mrsi Nenad Nešić kojem je to osnovna baza.

Draška Stanivukovića nema nigdje osim u Banjaluci i tu je pitanje njegovog dometa zbog razočarenja glasača.

Pojedinici iz SDS-a otvoreno na mrežama pitaju gdje je to PDP značajan osim u Banjaluci, gdje se podrška osipa, proporcionalno lošim potezima nekadašnjih uzdanica.

KOLIKO JE VAŽNA BANJALUKA?

Izbore za savjete mjesnih zajednica Draško Stanivuković je sam predstavio kao „biti ili ne biti”.

Od poraza više boli potop njegovih kadrova i ličnih izbora.

Ostaje upamćeno i da je Jelena Trivić tokom izbora u mjesnim zajednicama više puta javno ponovila: „Izbori u Banjaluci su jako bitni jer će to pokazati snagu partije… Očekujem da će rezultati biti takvi da će PDP izaći kao politički pobjednik”.

Sudeći po ovoj tvrdnji, kao i po rezultatima PDP-a,  ona kao već promovisani kandidat jako loše kotira.

I to joj je bio jedan od znakova da nije baš toliko omiljena među biračima kako se to pokušavalo predstavljati u javnosti u navodnim anketama.

Naravno, naručenim.

VUKANOVIĆEVO LUTANJE

Slično je i sa Vukanovićem. Iako je na terenu, navodno, non stop, te najvljuje svoj dolazak u pojedine gradove kao trećerazredni cirkus, na skupove u opskurnim kafanama ili kladionicama dođe mu po nekoliko ljudi.

Što se Banjaluke tiče, prvo je igrao na Davora Šešića, pa na Sašu Lazića Medu.

Međutim, Medu su probudili iz zimskog sna pa je potopljen u svojoj mjesnoj zajednici na nedavnim izborima.

Vukanović se potom okrenuo potpuno anonimnim likovima koji su pobijedili na Kočićevom vijencu.

Jednostavno rečeno, teško da ovaj Trebinjac, bez obzira na njegov egzibicionizam, ima prolaz u Banjaluci, iako će kasno shvatiti.

I da… To što mnoge kolege ne žele da mu odgovore na neosnovane i proizvoljne prozivke ili napade, ne znači da ne znaju, ili da ga se boje, kako on to predstavlja.

Čak naprotiv – ignorišu ga, jer znaju da to najviše mrzi čovjek koji želi da po svaku cijenu bude u centru pažnje pa makar i zbog pranja čistog veša.

SDS OSTAJE BEZ JEDNOG POSLANIKA U SKUPŠTINI

Magazin Faktor saznaje da će Klub SDS-a uskoro ostati bez jednog od vrsnih poslanika u oblasti prava.

Poslanik ove stranke prošao je na konkursu za funkciju u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Prema odredbama zakona, ta funkcija zahtijeva odricanje od poslaničkog mandata i nestranačku ličnost.

Imenovanje, doduše, treba da potvrde i poslanici u parlamentu BiH.

SDS će time izgubiti prepoznatljivo lice u Skupštini.

Naime, taj poslanik ušao je u Narodnu skupštinu kao Hrvat pa ga mora zamijeniti poslanik sa kompezacijke liste SDS-a te ili bošnjačke nacionalnosti.

Bošnjaka nemaju.

Sledeći na listi koji ispunjava te uslove je iz Zvornika i jako blizak braći Vasić.

To bi praktično moglo značiti da će, umjesto izvornog SDS-ovog poslanika u skupštinke klupe, na određen način doći novi poslanik Ujedinjene Srpske!

Autor:faktormagazin.ba