Nema ubraznog puta BiH prema Evropskoj uniji, bez poštivanja standarda, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Sastanku na kojem su prisustvovali i lider HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović govorilo se o izbornoj reformi, kao i putu BiH u EU.

– U Republici Srpskoj smo davno završili priču o izboru članova Predsjedništva. Rekli smo da to ide u skladu sa Ustavom neposredno. Nije fer da se laže, jer od Bakira Izetbegovića je Borelj tražio da se završi pitanje izborne reforme – nasglasio je Dodik.

On se zahvalio Borelju što ima strpljenja, kako kaže, što izražava zabrinutost za pat poziciju u BiH.

– To nije samo priča o Republici Srpskoj, već i FBiH, koja nema ni vlade, a ni izborne reforme. Izetbegović pokušavajući da homoginezuje svoju politiku, lopticu prebacuje na mene i Republiku Srpsku – rekaoje Dodik.

Dodik je rekao da je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku na sastanku jasno precizirao šta BiH treba da u narednom periodu radi.

Komentarišući dovođenja u vezu BiH i Ukrajine, Dodik je rekao da je tako nešto neuporedivo jer je u BiH vođen građanski rat, dok je ukrajinska kriza proizvod odnosa NATO-a prema ovoj zemlji.

– Žao mi je ukrajinskog naroda i ja sam o tome razgovarao sa predstavnicima nekih ukrajinskih udruženja – naveo je Dodik.

Dodik je potvrdio da je Borelj tražio da se osnivanja VSTS-a u Republici Srpskoj prolongira do juna ili jula, ali je podvukao da će u svakom slučaju o tome odlučivati Narodna skupština Srpske.

Prethodno se Borelj sastao i sa predsjednicima opozicionih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH, Mirkom Šarovićem, Branislavom Borenovićem, Nenadom Nešićem, Edinom Fortom, Fahrudinom Radončićem i Elmedinom Konakovićem.

Autor; RTRS