Pregovori o reformi Izbornog zakona BiH između bošnjačke i hrvatske strane su u samom finišu, ali postoji sumnja da je bošnjačka strana spremna da izmjene nametne kristijan Šmit, što bi dovelo do novog zapleta, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Špirić je za Srnu rekao da su stavovi približeni i da je to javnosti poznato, ali bošnjačka strana nema hrabrosti da napravi konačan iskorak.

– Ono što obeshrabruje, a dolazi iz kuloara, jeste da su Bošnjaci spremni da izmjene Izbornog zakona nametne Kristijan Šmit, kako bi lakše to objašnjavali svojoj izbornoj bazi – naglasio je Špirić.

On je ukazao da bi nametanje reforme Izbornog zakona BiH od Kristijana Šmita dovelo do novog zapleta.

– Ne znamo da li smo sad bliže raspletu situacije ili novom zapletu, jer se zna da srpska strana osporava pravo, posebno Kristijanu Šmitu, da nameće zakone – rekao je Špirić i podsjetio da se svi postdejtonski sporovi vode zbog nametnutih zakona.

Špirić je rekao da boravak visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednost Žozefa Borelja i delegacije iz Brisela u BiH govori o tome da i oni misle da su pregovori o reformi izbornog zakonodavstva u samom finišu, ali da niko nema hrabrosti da kaže da je proces završen, dok se ne postigne dogovor u BiH.

– Ukoliko je rezervna varijanta da to uradi Kristijan Šmit, mislim da smo u novim problemima – zaključio je Špirić.

Autor: SRNA/RTRS