SNSD će predložiti ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, dječiju hranu i opremu i to bi trajalo do kraja godine, rekao je danas lider ove stranke Milorad Dodik.

Dodik je naveo da će Vlada Srpske uputiti taj prijedlog, te da će tim budžet i javne finansije Srpske izgubiti 111 miliona KM.

– Predložićemo NSRS nultu stopu PDV-a na brašno, hljeb, mlijeko, ulje, so, šećer, dječiju hranu i opremu, sjemena… Važno je da se usmjerimo na životni standard porodica – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da će delegaciji u Domu narodu predložiti uvođenje ovakve stope, koja bi bila difrerencirana, a stopa od 22 odsto bi bila za luksuzne proizvode.

On je naveo da se na sjednici Predsjedništva SNSD-a razgovaralo o tome na koji način da pripreme mjere koje bi pomogle NSRS da se odluči o intervencijama u socijalni i ekonomski sektor i pomogne stanovništvu vezano za povećanje cijena, te da se osigura kupovna moć i olakša život građana.

Dodik je rekao i da je SNSD za ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, ali na mjesečnom nivou, te da će gubitak po tom osnovu iznositi više od 17 miliona KM mjesečno.

Dodik je istakao da je važno da se Narodna skupština opredijeli o tome i da je zato zakazana posebna sjednica.

On da vjeruje da će ovaj prijedlog da bude usvojen i verifikovan na sjednici Parlamenta, a biće obavezan na zajedničkom niovu.

– Sa našim koalicionim partnerima imamo saglasnost i, shodno zaključku koji smo ranije usvojili, da sve odluke koje idu na nivo BiH moraju da se usaglase u Narodnoj skupštini, isto kao što ja za sve konsultujem predsjednicu Republike. Tako i ovdje za ključna pitanja o kojima raspravljaju domovi Parlamentarne skupštine BiH trebaju entitetske skupštine da usaglase – naveo je Dodik.

Autor: RTRS