Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da 17. mart 2004. godine predstavlja jedan od najtežih dana u novijoj istoriji Srbije, u kome su Albanci imali ideju da “zatru svaki trag srpskog opstanka i života na prostoru KiM”.

– U izlivu mržnje, napadu i talasu nasilja od strane albanskih ekstremista poginulo je 19 ljudi, 4.012 Srba protjerano je sa svojih vjekovnih ognjišta, 935 srpskih kuća je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovjekovni, su spaljeni i porušeni – naveo je Petković i istakao da se sve to dešavalo “pred očima međunarodne zajednice”.

Petković, povodom godišnjice pogroma nad Srbima na KiM, podsjeća da je tada spaljena i Bogorodica Ljeviška, koja se nalazi na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine.

– Oni koji su bili dužni da zaštite srpski narod na KiM, gledali su kako taj isti narod bježi pred hordom albanskih ekstremista, 17. mart je mrlja na obrazu međunarodne zajednice – rekao je Petković za RTS.

Niko još nije odgovarao za stradanje srpskog naroda i paljenje crkava i manastira, a Petković ističe da Srbija insistira da pravda bude zadovoljena.

– Dok se ne pronađu ubice i nalogodavci, država neće odustati da traga za istinom i pravdom. Ideologija mržnje 2004. godine bila je vrlo koordinisana akcija, koja je imala za cilj da protjera srpski narod – naglasio je Petković.

Kaže da Beograd sve vrijeme insistira na dijalogu sa Prištinom, te da će se učiniti sve da se sačuva mir.

Danas se navršava 18 godina od pogroma, svojevrsne “Kristalne noći” nad Srbima na KiM, 17. i 18. marta 2004. godine, u kome je stradalo 19 ljudi.

Autor: TANЈUG/RTRS