Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanju akciza na naftu i naftne derivate.

Ovim će biti ograničen vrtoglavi rast cijena, te pružena pomoć građanima usljed globalne političke i ekonomske krize koja se odrazila i na tržište Srpske.

NSRS predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

Po nultoj stopi PDV-a oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja i masnoća životinjskog i biljnog porijekla, soli, šećera, homogenizovane dječije hrane i opreme za novorođenčad, sjemena i sadnog materijala.

Po višoj stopi PDV-a od 22 odsto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to visokokvalitetnih vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, nakita i srodnih proizvoda, satova i njihovih dijelova, vrhunskih električnih ili optičkih aparata, luksuznih vozila za prevoz lica na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i antikviteta, pirotehničkih proizvoda za vatromete, upaljača za cigarete, džepnih, stolnih i ostalih od plemenitih kovina, luksuznih naliv pera i oružja.

NSRS predlaže i da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi i Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim će se predložiti izmjena člana 17 Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula KM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 1. aprila 2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Od ukupno 64 prisutna poslanika glasala su 62, a zaključke je podržalo 48 poslanika, nijedan nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 14 poslanika.

Usvojene Zaključke predložili su Klubovi poslanika SNSD-a, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS-a.

Autor: RTRS