U prijedorskoj Mašinskoj školi ne strahuju od upisnih rokova. Sa sigurnošću znaju da će imati dovoljno učenika prvih razreda, jer prate zahtjeve tržišta rada i razvoj novih tehnologija. Dok u resornom ministarstvu najavljuju da će u nekim lokalnim zajednicama uvesti smjer CNC operater, u ovoj srednjoj školi već šestu godinu školuju kvalitetne tehničare za CNC tehnologije. Trenutno ih je stotinjak. Smatraju to perspektivnim i zanimljivim zanimanjem, pomoću kojeg će lako doći do posla.Škola je dobro opremljena za izvođenje praktične nastave: imaju dva simulatora, dvije CNC mašine, a u planu je nabavka još dvije.

Učenici trećeg stepena već obavljaju praksu u preduzećima, s tim da su ovdašnji privrednici pokrenuli inicijativu da i učenici iz četvorogodišnjih zanimanja krenu na praktičnu nastavu u privredi, o čemu će konačnu riječ dati resorno ministarstvo. U ovoj prijedorskoj školi mišljenja su da se ne smiju uljuljkati u sadašnju popularnost njihovih obrazovnih struka, već da treba pratiti promjene.

“Moramo pratiti trendove u struci. Ne mora značiti da tehničar CNC tehnologija jednog dana neće biti zastarjelo zanimanje. Trebamo držati korak s vremenom”, smatra Slobodan Ivković, profesor mašinske grupe predmeta.

Mašinska škola ima 420 učenika koji se školuju u strukama: saobraćaj, mašinstvo i obrada drveta. Ranije je najveće interesovanje vladalo za tehničare drumskog saobraćaja, dok je u posljednje vrijeme veća potražnja za tehničarima CNC tehnologija. Međutim, javljaju se i novi zahtjevi.

“Naša škola ima velike pritiske, od strane privrednika, da upišemo odjeljenje sa 12 učenika vozača motornih vozila i 12 rukovalaca građevinskih i pretovarnih mašina. Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, svi učenici koji su u prethodnom periodu to završili, našli su zaposlenje. Obraćali smo se lokalnoj zajednici i Ministarstvu, da nam se odobri jedno odjeljenje i nadamo se pozitivnom odgovoru”, rekao je Borislav Kojić, direktor Mašinske škole Prijedor.

O prilagođavanju upisne politike zahtjevima privrede i tržišta rada, nedavno je govorila i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a. Ona je najavila da će četiri lokalne zajednice imati smjer CNC operater, a novo zanimanje je i tehničar robotike.

“Shvatili smo koliko nam ovo vrijeme razvoja novih tehnologija potpuno mijenja svijest o novim zanimanjima. Imate CNC operatere u drvnoj i metalnoj industriji, pa tehničare robotike, informatičare, programere… To je potpuno nov pristup potrebama privrede, odnosno tehnologijama koje se danas primjenjuju u preduzećima u odnosu na period od prije desetak godina ili pet godina. Promjene su velike i moramo im se prilagoditi”, rekla je Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla da se do kraja marta očekuje usvajanje upisne politike, a nakon toga se kreće sa promocijom zanimanja.

Izvor: kozarski