Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon današnjih pregovora lidera političkih stranaka u Federaciji BiH o izbornoj reformi da je izgubljen fokus i da bi neki htjeli brutalno da sruše BiH mijenjaju ustavnu strukturu.

– Bojim se da ima onih koji žele brutalno da sruše BiH mijenjajući ustavnu strukturu, znajući da je to krajnje rizično uraditi u parlamentu BiH. To ujedno govorim i zbog dešavanja u okruženju – rekao je Čović.

On je naveo da je kompromis mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu.

– Bili smo spremni da napravimo ogroman ustupak po pitanju funkcionisanja FBiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti – rekao je Čović.

On kaže da “rušioci BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod u BiH.

– Ono što su oni zamislili u svojim glavama moraće objašnjavati svom narodu sada ili u vremenu koje dolazi. Mi ćemo voditi politiku i sutra kada nastavimo pregovore – dodao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je na stranačkom skupu aktiva žena uoči današnjeg nastavka pregovora o izbornoj reformi da je Čović “sam sebi suzio prostor djelovanja i da će morati da plati za ono što je uradio i napismeno odustane od blokada koje drži u FBiH ili nema dogova”.

Izetbegović je optužio Čovića da je pokvario odnos Bošnjaka i Hrvata svojom podrškom lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i tako “naljutio Bošnjake i napravio problem”.

Autor: SRNA/RTRS