Beograd, 19. marta 2022.- U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica i premijera Madjarske Viktora Orbana danas je pustena u saobracaj deonica pruge Beograd - Novi Sad u okviru medjunarodne brze pruge Beograd - Budimpesta. Vucic i Orban vozice se od zeleznicke stanice Beograd Centar novim vozom "Soko" do Novog Sada gde ce se obratiti medijima. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban prisustvovali su puštanju u saobraćaj dionice brze pruge Beograd – Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, na kojoj će vozovi dostizati brzinu od 200 kilometara na čas.

Brzi voz “Soko”, u kome su i Vučić i Orban, krenuo je sa željezničke stanice Prokop u prvu vožnju do Novog Sada.

Vučić je rekao da ovo predstavlja novu eru i istoriju, te da će dodatno da zbliži Srbiju i Mađarsku.

“Nema nikave sumnje da su u potpunosti promenjeni odnosi Srba i Mađara i presrećan sam zbog toga. Budimpšeta će biti na 42 minuta od Beograda, što je neverovatno. Da ne govorim koliko će to značiti za posao i kakva će biti veza između juga i centralne Evrope. Ovo je za nas istorija”, rekao je Vučić.

Orban je rekao da je uvjeren da zemlje imaju veće šanse da osvoje budućnost ako sarađuju.

“Vučić i ja smo uložili mnogo truda da bi ponovo izgradili prijateljstvo između Srba i Mađara, to je potpuno nova istorija. Ovo je način kako da idemo napred ka budućnosti. Vučić je čovek koji zaista radi, a ne samo govori”, rekao je Orban.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je ponosna zbog puštanja u saobraćaj dionice brze pruge i da zamišlja kako će izgledati Srbija kada se ovako bude išlo i od Beograda do Niša ili Preševa.

“Ovo je druga zemlja u odnosu što je bila. Ovo je zapadna Evropa”, rekla je Brnabićeva.

Puštanju u saobraćaj su, između ostalih, prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, zvaničnici Vojvodine, kineske kompanije “Čajna relvej signal and komunikejšn” /China Railway Signal & Communication/, kao i ruski ambasador u Srbiji.

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, dužine 70 kilometara, vozovi će ići brzinom od 200 kilometara na čas, a ta razdaljina moći će da se pređe za nešto više od 30 minuta, za razliku od ranije kada je bilo potrebno dva časa.

Između dva grada će biti 18 polazaka dnevno, a saobraćaće tri vrste vozova.

Regio ekspres” voz će ovu dionicu prelaziti za 49 minuta, a regio Štadler voz za 57 minuta.

Autor: SRNA/ATV