Nakon dvogodišnje pauze na planini Kozari danas je organizovana manifestacija “Pozdrav proljeću” koja je okupila brojne ljubitelje planinarenja iz Republike Srpske, FBiH, Hrvatske , Slovenije i Srbije.

Pohod je krenuo od Rajkovića, preko Kozaračkog kamena, do Mrakovice, a dužina staze je 13 kilometara. Planinarski pohod “Pozdrav proljeću” organizovalo je Planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora.
Predsjednik Društva Dragan Romčević izrazio je zadovoljstvo što su brojne ljubitelje prirode i planinare danas poslužile vremenske prilike.
“Mnogi su dolazili i ranije pa im se svidjelo i došli su opet, a ni staza nije zahtjevna mogu da je prođu svi koji su u približno nekoj solidnoj kondiciji a kako bismo mi rekli od 7 do 77 godina”, rekao je Romčević novinarima na Kozari.

On je dodao da je cilj ove manifestacije okupljanje, druženje, promocija Kozare, promocija prirode, promocija boravka u prirodi, jer priroda je sigurno nešto što nas spaja, a boravak u prirodi ans čini sretnijim zadovoljnijim i sigurno i zdravijim.
Sekretar Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor Marko Sarić istakao je da učesnici manifestacije na Kozari pozdravljaju proljeće, na jedan specifičan način.
” Dočekujemo jedno od najradosnijih godišnjih doba kada se priroda budi, kada se sve budi i na taj način dajemo jedan naš doprinos cijeloj toj priči koja je jako popularna planinarska manifestaciaj koja se održava po 40-i put u ovom nekakvom formatu i nakon dvogodišnje pauze ljudi su se uželjeli ovakvog okušpljanja na našoj Kozari”, rekao je Sarić.
Među onima koji ne propuštaju ovakvu manifestaciju je Vladimir Grublješić /93/ iz Prijedora koji se planinarenjem bavi 70 godina .
” Imam još jednog mog druga starog planinara i svake smo nedjelje na Kozari. Ovaj događaj je nšto jako lijepo samo već dvioje godine se nismo opvako okupšili to nismo održavali, zbog raznoraznih virusa koji kruže okolo, ali smo mi cijelo vrijem dolazili na Kozaru”, izjavio je Grublješić.
Među više stotina planinara koji su na ovaj način usponom na vrh Kozare pozdravili proljeće bili su i gradonačelnik Prijedora Slobdan Javor i njegov zamjenik Žarko Kovačević.
Uspon na Kozaru jedan je od najmasovnijih planinarskih pohoda u kalendaru Planinarskog saveza Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad