U organizaciji gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove organizovana je akcija pod nazivom ” Čisto proljeće” kojom je po drugi put u Prijedoru na simboličan način obilježen prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma.

Predstavnica Gradske uprave zadužena za ekologiju Tanja Ećim je izjavila novinarima da je ova akcija bio način da se podigne svijest građana, da ne bacaju otpad mimo mjesta koja su za to predviđena i da čuvaju životnu sredinu. Ovogodišnji moto akcije je bio “Za jedan dan očistimo naš grad”, a učestvovanje u akciji je bilo dobrovoljnog karaktera.

” Da bismo motivisali građane da učestvuju u ovoj akciji organizovali smo prijem fotografija prije i poslije čišćenja , a kao znak zahvalnosti i za dalju motivaciju, naše najvrijednije građane nagradićemo prigodnim nagradama”, istakla je Ećimova.
Akciji su se masovnije odazvali članovi Omladinske organizacije ” Čuvari Sane” , čiji je predsjednik Milan Sadžak pojasnio da će svoje aktivnosti provoditi u više faza u naredna tri dana.
“U pitanju je krčenje terena u blizini vodostanice na obali rijeke Sane, oslikavanje samog objekta vodostanice i prikupljanje smeća i to uz pomoć ribolovaca koji su očistili teren odavde pa sve do ušća”, rekao je Sadžak.
On je dodao da su se pored članova Sportsko ribolovnog društva ” Sana” njihovoj akciji pridružili i učenici osnovnih škola ” Desanka Maksimović” iz Prijedora i ” Branko Radičević” iz Petrova kao i kolege iz Gradiške i Šipova te organizacija ” LIR evolucija” .
” Grad i gradonačelnik su ovu akciju podržali finansijski , a ona nam otkriva koliko ljepote je oko nas i koju moramo sačuvati od daljeg propadanja. Cilj same akcije je da apleujemo na sređivanje šetališta uz rijeku Sanu, ali i da ukažemo na glavni problem na koji smo ukazali i ljudima iz Gradske uprave, a tiče se kanalizacionih ispusta koji direktno idu u rijeku Sani iz naselja Krajina- Celpak i da je taj problem poslije dvadesetak godina došao na red za rješavanje”, rekao je Sadžak.
Sekretar Sportsko-ribolovnog udruženja ” Sana” Davor Vržina je izjavio da su se u akciju uključili na osnovu sporazuma o saradnji koji su potpisali sa Udruženjem ” Čuvari Sane” učešću u svim akcijama uređenja rijeke Sane.
” Izašli smo danas da očistimo teren sve do ušća, da očistimo ribarski stazu i da sa postavljanjem klupa uredimo ovaj teren i time doprinesemo uređenju našeg grada”, rekao je Vržina.
O tome koliko su Prijedorčani bili zainteresovani da današnji prvi dan proljeća provedu u uređenju svog životnog prostora vidjeće se već 23.marta kada se u Gradskoj upravi pregledaju sve pristigle fotografije koje ih dostave učesnici ove aktivnosti.

Izvor: prijedorgrad