Srbija nema drugi put osim da bude neutralna i nesvrstana po pitanju situacije u Ukrajini, izjavio je istoričar Aleksandar Raković gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Raković smatra da Srbija mora da nastavi u tom pravcu i da ne smije da podlegne pritiscima kojih će, kaže, sigurno biti.

– U ovoj ili bilo kojoj drugoj situaciji Srbija mora da zadrži neutralnost jer je to put koji vodi ka stabilnosti ne samo Srbije, Republike Srpske i čitavog srpskog naroda, nego i čitavog našeg prostora. Iako postoje namjere i zvaničnog Sarajeva i Đukanovićeve Podgorice, Kurtijeve Prištine, pa i nekih radikalnih centara u Zagrebu da se zaoštri situacija prema srpskom narodu, to se ipak ne dešava zbog toga što su naša rukovodstva u Beogradu i Banjaluci zauzela stav neutralnosti u ovoj situaciji. Time se izbijaju argumenti iz ruku onih koji smatraju da se sa Srbima sada treba obračunati kao sa ruskim saveznikom – naglašava Raković.

Raković ističe da “Srbima niko ne može da zabrani da sa simpatijama, nesimpatijama ili neutralno gledaju na događaje bilo gdje u svijetu”.

– Neutralna pozicija Srbije u ovom trenutku je jedini put i ne bi trebalo da se mjenja ni sada ni kasnije – poručio je Raković.

Raković je upozorio da “zabrana ruskim sportistima da se takmiče i ucjenjivanje ruskih umjetnika da osude politiku svoga predsjednika predstavlja jedan od najoštrijih vidova segregacije”.

Raković je naglasio da se tim potezima sijeku kulturne i sportske veze.

– Postoji potreba da se tim pojedincima u kulturi i sportu nametne stigma, a da bi onda oni tu stigmu upotrijebili protiv svoje zemlje. Imperijalni Zapad potpuno diktira te uslove u kulturi i sportu zbog svoje ekonomske i medijske snage. Ovo nije prvi put da se stavlja neka stigma ruskim sportistima, ovo je kulminacija sportske i kulturne segregacije ruskog naroda. Na djelu je prava rusofobija koja je gotovo rasističkog tipa – rekao je Raković.

Autor: RTRS