Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da neki mediji, zajedno sa stranim faktorima i politizovanim Tužilaštvom BiH, provode hajku na njega i njegovu porodicu i da za to ne snose nikakvu odogovrnost.

“Iznose toliko laži o meni da bih mogao objaviti `sabrana nedjela` novinara koji nisu profesionalni. Ako se očekuje da takvim aplaudiram – neću. Ne mogu da aplaudiram neprofesionalcima i onima koji kontinuirano lažu i prenose histeriju i bijes”, rekao je Dodik pojašnjavajući zbog čega je danas, prilikom dolaska u Tužilaštvo BiH, iz automobila okupljenim novinarima pokazao srednji prst.

On je istakao da, kao javna ličnost, ima obavezu da trpi kritike i da to nije sporno, ali da nema obavezu da trpi laži.

“Moja reakcija je motivisana na ljude koje sam tamo preopoznao i koji godinama šire netrpeljivost prema meni i mojoj porodici i šire propagandu koja se uvijek zasniva na laži. Žao mi je profesionalaca novinara sa kojima sam uvijek imao korektne odnose”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da za svoje ponašanje snosi političke posljedice, pa tako i za ono što je uradio danas, ali da, nažalost, neki od novinara za dugogodišnje laži, blaćenje i štete koje nanose ljudima ne snose nikakvu odgovornost.

“To je bila moja reakcija kada sam prepoznao novinare BN televizije i to sam uradio iz tog razloga. To je moja poruka i `Avazu`”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li novinarska zajednica zaslužuje izvinjenje zbog njegovog poteza, Dodik je rekao da se to nije odnosilo na novinarsku zajednicu.

“Volio bih da ste tako bili solidarni kada su Amerikanci uveli sankcije vašim kolegama sa ATV-a. Moja reakcija je proizvod višegodišnjeg odnosa sa BN televizijom. `Avaz` je prenio sve što se dešavalo u Tužilaštvu što pokazuje da su u sprezi i toj sprezi ja pokazujem srednji prst”, poručio je Dodik.

Autor: SRNA/banjaluka.net