Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv lica čiji su inicijali N.Č. zbog teške krađa i držanja bombe i plastičnog eksploziva u hidrantu za vodu u stubištu stambene zgrade u Novom Gradu.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni nakon prethodnog dogovora sa NN licem iz Banjaluke odveo to lice u Crnu Rijeku kod Novog Grada, pokazao mu kuću u vlasništvu V.S. i obavijestio ga da je u vlasništvu ljudi koji žive i rade u inostranstvu i da se u njoj niko ne nalazi, zbog čega smatra da u kući ima novca i drugih dragocjenosti.

Kako se navodi, potom je obavijestio lice iz Banjaluke kada je pogodan momenat da se u kuću provali i pokazao mu put kako da napusti Crnu Rijeku i kojim putem da najlakše dođe do Prijedora.

To lice je u novogodišnjoj noći 2018. godine u period od 20.00 do 2.20 časova provalilo u kuću i odnijelo oko 30.000 KM i zlatni i srebrni nakit vrijedan oko 3.000 KM.

Nakon toga je dio ukradenog nakita i 2.000 KM ostavio kod saobraćajnog znaka “stop” pored magistralnog puta Prijedor – Novi Grad, gdje je ih je N.Č. preuzeo po prethodnom dogovoru.

On je novac potrošio, a nakit stavio u hidrant za vodu u stubištu stambene zgrade u Novom Gradu, gdje je neovlašteno držao jednu ručnu bombu i plastični eksploziv.

Optužnica protiv ovog lica podignuta je zbog krivičnih djela teška krađa i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

U saopštenju se ističe da je Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za neovlašteno držanje eksplozivne materije, a kazna zatvora od dvije do 10 godina za počinioca teške krađe u kojoj vrijednost ukradene stvari prelazi iznos od 10.000 KM.

Autor: SRNA/ATV