U Prijedoru održana komemoracija ubijenom načelniku Sektora kriminalističke policije Radenku Bašiću.

Pored porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana, koji su došli da odaju počast sugrađaninu, komemoraciji su prisustvovali premijer Srpske Radovan Višković, direktor Policije Siniša Kostrešević, ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Svi oni su se na početku komemoracije upisali u knjigu žalosti.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

Premijer Višković je tokom svog govora istakao da ubistvo Bašića ogroman i nenadoknadiv gubitak za porodicu, radne kolege i grad u kome je živio i radio.

– Zbog njegovih najbližih, supruge i dvoje djece i zbog Prijedora koji danas oplakuje svog cijenjenog sugrađanina, angažovani su kapaciteti nadležnih institucija da se otkriju ubice nevinog čovjeka – poručio je Višković.

Izražavajući saučešće porodici, premijer je istakao ponos svih što je Bašić bio pripadnik policije Republike Srpske i poručio da nikada neće biti zaboravljena njegova dobrota i plemenitost.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović istakao je da je Bašić uživao veliki ugled i poštovanje kod kolega, saradnika, prijatelja, građana i svih koji su ga poznavali, i da je vijest o svirepom činu ostavila njegove kolege u tuzi i nevjerici.

– Radenko je volio svoj grad, volio je svoje sugrađane, časno i pošteno skoro tri decenije bio je u službi bezbjednosti građana i to je nešto što nikada nećemo zaboraviti – dodao je on.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor dodao je da je Srpska, a i grad Prijedor ostao bez velikog čovjeka.

– Svi smo na gubitku – istakao je Јavor.

Јavor, ističe da je vijest o ubistvu Bašića rastužila Prijedorčane, te istakao kako vjeruje da će počinioci ubistva biti privedeni pred lice pravde, a da će porodica smoći snage da prebrodi teške trenutke.

Predsjednik mjesnih boračkih organizacija MUP-a Srpske regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je Radeko pripadao onoj nesretnoj generaciji koja je ravno iz školskih klupa ušla u vihor rata, a borio se hrabro i pošteno, kao i njegovi preci koje je iznjedrila Kozara koji su vjekovima borili primorani da se bore za slobodu i opstanak srpskog naroda.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Radenko Bašić biće sahranjen danas u 14.00 časova na gradskom groblju u Prijedoru.

Podsjećamo, u  Republici Srpskoj danas je Dan žalosti.

Autor: RTRS