Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske polako steže obruč oko osumnjičenog za ubistvo načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, a objavljena je i slika osumnjičenog.

Kako Srpskainfo saznaje dosadašnja istraga je pokazala da se motiv likvidacije krije u njegovoj namjeri da se obračuna sa kriminalcima, a koji su povezani sa nelegalnom trgovinom narkoticima.

– Prema prikupljenim informacijama, sumnja se da je Bašić ubijen zbog toga što je krenuo u obračun sa određenim kriminalnim grupama koje se bave nelegalnom prodajom i transportom narkotika – ističe naš izvor.

Dodaje, da su zbog toga privođene sve osobe koje su zadnjih mjeseci hapšene zbog trgovine drogom.

Podsjetimo, Bašić je ubijen u ponedeljak oko 6.50 kada je krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor. Ubica ga je najvjerovatnije pratio danima i u ponedjeljak ujutru ga je sačekao u blizini njegove zgrade. Kada je Bašić krenuo na posao ubica mu je prišao s leđa i iz neposredne blizine ispalio mu hitac u potiljak, te pobjegao.

Kako je Srpskainfo ekskluzivno objavila, kamere u blizini mjesta ubistva snimile su muškaraca kako bježi nakon ubistva.

Pored toga, policija je pronašla još neke snimke na kojima se vidi osoba, koja odgovara opisu ubice, te je izrađen njegov foto-robot.

– Na osnovu izjava svjedoka i pregleda video zapisa, napravljen foto-robot osumnjičenog. On se trenutno dovodi u vezu sa ubistvom, al postoji sumnja da je upravo on pucao u Bašića. Zbog toga je policija zamolila sve građane da ukoliko ga prepoznaju ili imaju informacije o njegovom kretanju da o tome obavijeste najbližu policijsku stanicu – kaže sagovornik Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od najvećih istraga koju je zadnjih godina vodio MUP Srpske.

– Odmah po saznanju da je ubijen Bašić, sve raspoložive policijske snage su upućene u Prijedor. To je dovelo do toga da su u veoma kratkom roku došli do veoma bitnih informacijama o mogućem ubici i njegovom kretanju – kaže izvor iz istrage.

Upravo kretanje ubice, dovelo je do nove velike policijske akcije koja je izvedena u utorak uveče u naselju Pećani.

– Na osnovu snimaka se vidi njegovo kretanje po naselju, ali ne i da ga je napustio. Zbog toga je u noći između utorka i srijede pretreseno na desetine stanova u ovom naselju. Policajci su ulazili u stanove pregledali prostorije, zavlačili se ispod kreveta, otvarali ormare kako bi provjerili da se možda ubica ne krije u nekom od stanova – ističe naš sagovornik.

FOTO: KOZARSKI VIJESNIK/RTRS/KOMBO
FOTO: KOZARSKI VIJESNIK/RTRS/KOMBO

U sklopu te akcije privedeno je i više osoba, a neki su u Policijsku upravu dovedeni samo u donjem vešu.

Kako Srpskainfo sazanje, svi oni su poslije kriminalističke obrade pušteni na slobodu, ali to ne znači da su u potpunosti oslobođeni krivice.

Bašić je bio veliki profesionalac i čovjek o kojem svi u Prijedoru imaju samo riječi hvale. On je sahranjen danas na Gradskom groblju u Prijedoru, a prije sahrane održana je komemoracija u Pozorištu.

Od mučki ubijenog policijskog službenika oprostila se  porodica, rodbina, prijatelji, veliki broj policijskih služnenika i Prijedorčana. Komemoraciji je prisustvovao i premijer Srpske Radovan Višković i direktor policije RS Siniša Kostrešević.

Okupljenima se obratio predsjednik Mjesnih boračkih organizacija MUP RS, regije Prijedor Vojislav Kondić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Radenko Bašić je odrastao je u složnoj i vrijednoj porodici. Iz školskih klupa ušao je u rat. Borio se za odbranu SFR Jugoslavije. Prošao kroz paklene borbe u Slavoniji, borio i izborio, vratio se porodici, izbijanjem građanskog rata u BiH bio je raspoređen u rezervni sastav. Nema dijela ratišta na kojem nije učestvovao. Dana 18. marta 1995. ranjen je u reonu opštine Krupa. Brzo se oporavio i pridružio jedinici. Po završetku rata posvetio se policijskom usavršavanju. – rekao je Kondić.

Od Bašića se oprostio i načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović.

– Taj dana sam izgubio svog druga, svog prijatelja, svog prvog operativca. MUP je tog dana izgubio previše. Svi znamo kako je bio častan i pošten čovjek, ali i porodičan – rekao je Vujanović.

Poručio je porodici da nisu sami i nikada neće biti sami.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je ubistvo Bašića gubitak za lokalnu zajednicu, ali i čitavu Srpsku.

VIŠKOVIĆ: GUBITAK KOJI SE NE MOŽE NADOKNADITI

Od Bašića se oprostio i premijer Republike Srpske Radovan Višković. – Tragičan odlazak Radenka Bašića je gubitak koji se ne može nadoknaditi. Čitav život borio se protiv kriminala. Angažovani su svi kapaciteti kako bi pronašli ubice. Život i rad Bašića biće zapamćen po svemu dobrom što je radio, služio je kao primjer borcima protiv kriminala i nikada nije ustuknuo. Njegov odlazak je ogromni gubitak – poručio je Višković.

Izvor: Srpskainfo