Završna konferencija Projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP BiH) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održana je u ponedjeljak, 21.03.2022. godine u Sarajevu.

Konferencija je okupila predstavnike Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Tuzlanskog kantona, 12 jedinica lokalne samouprave (jedna od njih je i Grad Prijedor), te javnih preduzeća i ustanova, koji su podijelili iskustva institucija koje predstavljaju u oblasti jačanja integriteta i transparentnosti.
Predstavnik Grada Prijedor, Zinajda Hošić, koordinator Projekta, bila je jedan od učesnika panela II-Mehanizmi dobrog upravljanja na lokalnom nivou, u kojem su još učestvovali gradonačelnik Pule, načelnici opština Tešanj i Ilidža, te predstavnica grada Gradiška.
Koordinator Projekta, Zinajda Hošić, je istakla da je Grad Prijedor uspostavio veći broj mehanizama integriteta, transparentnosti i dobrog upravljanja u svom radu. Zajedno sa mehanizmima propisanim na republičkom nivou, Grad je samostalno pristupio izradi niza propisa/politika u segmentu upravljanja, koje doprinose unapređenju dobrog upravljanja. Ostvaren je odgovarajući nivo transparentnosti rada organa Gradske uprave i konsultacija sa javnošću, a posebno uvođenjem koncepta eCitizen. Takođe, stvorene su pretpostavke za funkcionalan sistem javnih nabavki, finansijskog upravljanja i kontrole, kao i mehanizmi za prijavu korupcije, postupanju sa prijavom korupcije i obezbjeđenju zaštite lica koja prijavljuju korupciju.
Učešćem u implementaciji Projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, Grad Prijedor je stekao iskustvo za unapređenje procesa u oblasti integriteta, transparentnosti i dobrog upravljanja, naročito u oblasti monitoringa i evaluacije usvojenih dokumenata i procedura.
Krajnji rezultat učešća u ovom projektu je i donošenje novog Plana integriteta Grada Prijedor.

Izvor: prijedorgrad