Osam godina nakon izvršenja krivičnog djela i 20 mjeseci nakon pravosnažnosti presude, hirurg Marinko Lovre je sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka u kojem će provesti godinu dana po pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Prijedoru zbog nesavjesnog liječenja pacijentkinje, kojoj je izvadio pogrešan organ.

snovni sud u Banjaluci odbio je posljednju Lovrinu molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Lovre je u novoj molbi ponovio već poznat razlog, odnosno da je neophodan u radu kovid tima UKC Republike Srpske.

Iako se Lovre žalio, banjalučki Okružni sud je ovu žalbu odbacio kao neosnovanu i potvrdio odluku Osnovnog suda, pa Lovri nije preostalo ništa drugo nego da ode u zatvor.

Zastara

Slučaj hirurga Lovre ostaće upamćen i jer je za dlaku izbjegnuta zastara kompletnog postupka.

Naime, da je kojim slučajem Okružni sud u Prijedoru u julu 2020, umjesto potvrđivanja, ukinuo prvostepenu presudu, čitav postupak bi zastario.

Pokušao je Lovre da izrečenu kaznu od godinu dana zamijeni novčanom, ali je taj zahtjev prvo odbio Osnovni sud u Prijedoru, a odluku je ubrzo potvrdio i Okružni sud u istom gradu, uz obrazloženje da se kazna ne može zamijeniti novčanom, jer je izrečena prije izmjena zakona koji je dozvolio kupovinu zatvorskih kazni do godinu dana.

Lovre se zatim okrenuo molbama za odgodu izvršenja kazne, odnosno odgodu odlaska u zatvor, u čemu je svesrdnu podršku imao u UKC RS.

Međutim, banjalučki Osnovni sud početkom februara ipak je prelomio i odbacio novu molbu za odgodom, a ovu odluku je potvrdio i Okružni sud.

Ženi izvadio zdrav jajnik

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodilo se u presudi.

On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti. navodilo se u presudi.

Primio mito

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći pacijentkinji da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S, stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, odstranjeni organ nije dostavljen na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Marinku Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, i to na novčanu kaznu.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz.

ZAPOSLIO SE U UKC REPUBLIKE SRPSKE

Nakon presude kojom je osuđen zbog vađenja pogrešnog organa pacijentkinji, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje, i to u UKC Republike Srpske.

Ne samo da su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da u nekoliko navrata traži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, pravdajući se da mora pomagati svojim kolegama u borbi protiv pandemije kovida 19.

Izvor: Srpskainfo