Ugledni advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je Srni da mu je, zabranom ulaska u BiH na graničnom prelazu Karakaj, danas stavljena “žuta traka”.

– Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili “žutu traku” – rekao je Petronijević, dodajući da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

On je ispričao da je danas sa sinom i dvojicom prijatelja krenuo na Јahorinu i da je vraćen sa prelaza Karakaj.

– Kažu da sam nepoželjna osoba, persona non grata – rekao je Petronijević.

On je naveo da je dobio neko rješenje, koje je odbio da potpiše, a u kojem piše “da je opasnost za javni poredak, za bezbjednost države BiH, zdravlje, međunarodne odnose…”.

– Ovo je klasičan problem gušenja slobode reči, misli, slobode svega. Ovo im je jedini način na koji, očigledno, pokušavaju da taj njihov narativ, posebno o Srebrenici, i te laži koje su upakovali u tu priču o Srebrenici, ostanu i opstanu – rekao je Petronijević.

On je dodao da se “genocid” ne brani na ovaj način, nego dokazima i na sudu, ali da očigledno “njima” to ne odgovara.

– Znam zbog čega se ovo desilo. Konkretno zbog mog učešća u radu i promociji komisije o Srebrenici Gideona Grajfa i ostalih. Nastaviću to da radim. Bio sam sa Stivenom Mejerom, Gideonom Grajfom, gde god su me pozvali, ja sam otišao. Tu nije ništa sporno – rekao je Petronijević.

On tvrdi da su Grajf i Mejer radili kvalitetno svoj posao i da su utvrdili ono što su utvrdili.

– I ne postoji niko ko će da mi izbije iz glave moje znanje međunarodnog krivičnog prava. A to što se tamo dogodilo nije i ne može da bude genocid – rekao je Petronijević.

On je naveo da bi se žalio da je BiH ozbiljna država.

– Naser Orić je dolazio u lov u Srbiju, raznorazni se šetaju po Srbiji, dokazani zločinci, a zabranjuju meni koji kroz rad i odbranu i silne podatke kroz koje sam prošao i do kojih došao do toga da mogu da tvrdim sa sigurnošću i sopstvenim znanjem međunarodnog krivičnog prava, da u ovom što se u Srebrenici dogodilo nema genocida – rekao je Petronijević.

On je upitao da li sad treba da pocijepa diplomu i “pljune na sebe” da bi rekao da je genocid?

– Besmisleno je polemisati. Ne mislim da ću čak upotrebljavati neka pravna sredstva, jer pravo kod njih očigledno ne važi, jer da važi ovakvih stvari ne bi bilo – rekao je Petronijević.

Rješenje, kojim je Petronijeviću zabranjen ulazak u BiH, potpisao je pripadnik Granične policije BiH Midhat Hasanović po ovlaštenju komandira Eldina Smailagića.

Autor: SRNA/RTRS