Kolona oklopnih vozila ROSU krenula je iz Prištine prema sjeveru Kosova i Metohije, uoči najavljenog protesta Srba, prenijeli su beogradski mediji.

Na fotografijama i video snimku koji su objavljenji, vide se vozila ROSU koja se kreću u koloni, a mediji pišu da su se jedinice specijalne policije ROSU uvijek okupljale u bazi Belvedere, u južnoj Kosovoskoj Mitrovici, svaki put pred njihov upad na sjever.

Ovo kretanje jedinica ROSU dolazi uoči najavljenog mirnog protesta Srba na sjeveru Kosova i Metohije, zbog odluke Prištine da im ne dozvoli da na teritoriji KiM glasaju na izborima 3. aprila.

Iz kosovske policije su demantovali da su specijalne jedinice ROSU na sjever krenule zbog bilo kakve konkretne aktivnosti, već da su ta kretanja uobičajena, prenijela je Koha.

Inače, i albanski mediji na Kosovu i Metohiji prenijeli su vijest da su se jedinice ROSU uputule ka bazi u Mitrovici.

Predsjednik Aleksandar Vučić juče je rekao da je predsjednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti riješio da napadne Srbe, da je pogazio Briselski sporazum i da želi da sruši mir na KiM.

On je naveo da je po Kurtijevom nalogu iz kosovskih institucija smijenjena sprski sudija Ljiljana Stevanović, a da je za danas pripremljena smjena svih srpskih komandira, policajaca koji su bili na Sjednici savjeta za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Dodao je da je Kurti taj koji hoće da sruši mir na KIM i tavkim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gdje on živi i na jugu i na sjeveru KIM, poručujući da Srbija želi da se sačuva mir.

U međuvremenu, Kosovski policijski inspektorat potvrdio je da razmatra pitanje učešća srpskih policajaca sa Kosova na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, u utorak u Beogradu.

Kurti je sinoć izjavio da je identifikovano 10 srpskih desničarskih ekstremističkih organizacija koje pokušavaju da destabilizuju bezbjednosnu situaciju na Kosovu i najavio za danas sjednicu Savjeta za bezbjednost.

Izvor: TANJUG/RTRS