General Bratislav Dikić juče nije mogao da uđe u BiH. Na graničnom prelazu Rača, pripadnici Granične policije uručili su rješenje o zabrani ulaska.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije general Dikić krenuo je iz Beograda za Banjaluku gdje je danas trebao da prisustvuje konferenciji Ujedinjenih ratnih veterana Republike Srpske i veterana Srbije, čiji je predsjedsjenik. Dikić se danas obratio video linkom i poručio da se zbog njega ne treba da se dižu tenzije, iako mu nije jasno zašto je zaustavljen na prelazu u BiH.

“Meni je nezakonito zabranjen ulaz u BiH. Sve za Srbiju, Srpsku ni za šta”, poručio je Dikić.

Granična policija nema ništa sa rješenjima kojima se zabranjuje bilo čiji ulazak u BiH, poručio je sinoć direktor Zoran Galić. Upire prst u Službu za poslove sa strancima na čijem čelu je Slobodan Ujić.

“Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što neko ubaci. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS”, kaže Galić.

Ujić danas nije želio da daje izjavu za ATV. U telefonskom razgovoru kratko je poručio da je jedino OBA nadležna da ocjeni ko je prijetnja po bezbjednost BiH. Takav stav naišao je na oštru reakciju srpskog člana Predsjedništva.

“Kada je profesor vraćen, onda smo se zapitali na koji način se to radi. Nažalost to radi Služba za strance čiji je direktor Srbin koji je u nekim tijesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, kumovskim ili nekim drugim i da je on taj koji odlučuje o tome”, kaže Milorad Dodik.

Oštre reakcije stižu i od Veterana Republike Srpske. Tražiće od Savjeta ministara informaciju zbog čega je general Dikić prijetnja.

“Ako stoji ta opasnost i nije nama dužna OBA da to objašnjava, ali je čini mi se dužna da objasni Savjetu ministara i predsjedavajućem, ako je Dikić opasnost BiH, želimo da znamo šta to, po čemu predstavlja”, kaže Duško Vukotić, predsjednik Skupštine “Veterana Republike Srpske”.

Prošle sedmice ulazak je zabranjen i univerzitetskom profesoru Milošu Koviću. Bezbjednjaci kažu da se političko Sarajevo bavi perifernim stvarima kako bi udarili na Srpsku i Srbiju.

“Umjesto da razmišljaju o tome kako im sistem uopšte ne funkcioniše, oni se bave perifernim stvarima, niti će Ković, niti će Dikić ugroziti BiH, niti će ugroziti sistem”, kaže Božidar Spasić, bezbejdnjak iz Beograda.

Zabranu je danas dobio i beogradski advokat Goran Petronijević. Postoji spisak od hiljadu imena kojima je zabranjen ulazak iz Srbije u BiH, po nalogu Osmana Mehmedagića Osmice. Tom spisku nije se suprotstavio PDP-ov kadar Trifko Buha, koji je i prvi zamjenik Osmice.

Izvor: ATV