Svirepo ubistvo tri sina i supruga na kućnom pragu, baki Milji su svakog dana pred očima. Starica već 30 godina pati za najmilijima.

„Nemam ja pravde. Živim kako živim, niko me ne dira, nikog ne diram“, kaže Milja Zečević.

Jedini grijeh, tog kobnog popodneva, bilo je srpsko ime i prezime, čulo se na obilježavanju godišnjice zločina nad Srbima u Sijekovcu. Za sat vremena, u stravičnom pokolju, pripadnici regularne Hrvatske vojske, sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su devet srpskih civila. Narednih dana stradalo je još 37 Srba.

„Bog zna da su dosli na naš prag. Sa namjerom da poubijaju srpski narod. Komšije su dovele te hrvatske vojnike da bi napravili zlodjelo, da bi poubijali sposobne momke i nesposobne. Djever Petar je bio invalid“, priča Jelica Zečević.

Sve to je bio dio plana da se Srbi eliminišu. Da je Republika Srpska nastala u odbrani života, najbolje pokazuje Sijekovac, kao i druga mjesta stradanja Srba, poruka je najviših zvaničnika Srpske.

„Republika Srpska je rezultat naše borbe za slobodu i za državu jer mi znamo da bez naše slobode nema ovdje ni države. Ne treba eksperimentisati jer ako bi Republika Srpska nestala ovdje bi nestalo i Srba. I to je pravi cilj muslimanske politike i danas“,  izajvio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

„Ono što nas sve čini nespokojnim je činjenica da i poslije toliko godina, uz sve svjedoke, izjave tih svjedoka, uz to što se sve poznaje ko su počinioci, nije bilo nikakvih presuda izuzev jedne koja se odnosila na desetogodišnju kaznu“, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Sijekovački masakr je prvi masovni ratni zločin na teritoriji BiH i akt agresije u kome su učestvovale i regularne jedinice druge države. Sve to neposredno nakon referenduma u kojem su Srbi eliminisani kao konstitutivni narod i nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu.

„Poslali su nam jasnu sliku šta nas čeka ako se ne budemo organizovali u borbi. Srećom srpski narod se organizovao i stvorio Republiku Srpsku, odbranio srpski narod i oslobodio Brod“, rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

„Na nama mlađim generacijama je obaveza da zapamtimo dobro, da ne zaboravimo, da njegujemo tradiciju sjećanja, pamćenja“, kazao je Zoran Vidić, načelnik opštine Brod

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 1992. godine. Sedmog oktobra te godine Vojska Republike Srpske oslobodila je Brod.

Izvor: ATV