Obično smo nešto slično viđali u slučaju Bin Ladena i sličnih. Ja se samo bavim politikom – kaže danas Milorad Dodik, komentarišući pisanje jednog crnogorskog portala da NATO priprema njegovu otmicu. Smatra da ipak nije, kako kaže, toliko ”važna zvjerka”.

„Valjda ni ovaj svijet nije toliko poludio da sada i različita mišljenja koje oni promovišu na zapadu pošalju neke svoje jedinice, nemam pojma, mene to onako malo zabavlja, nego što me straši, ali nemam komoditet da budem ni naivan“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Slaže se s tim i Sanja Vulić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH. Ona je pisala komadantu NATO-a u BiH i pitala –  da li je NATO u misiji mira ili istrbljenja Srba?

„Želim Vas informisati da je srpski narod ponosan, prkosan i nepokoriv. Bilo kakav eventualni atakt na srpskog člana Predsjedništva udar je na sve Srbe u BiH. Nemojte misliti da ćemo ćutati i nijemo posmatrati kako linčujete Srbina sa najvećim brojem srpskih glasova. Čak i oni koji nisu simpatizeri Milorada Dodika neće podržati odmazdu nad Srbinom“, navela je Sanja Vulić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH traži od NATO-a da se izjasni.

„A da se NATO nije oglasio po tom pitanju, znači kako su oni prozvani, mislim da bi bilo potrebno s njihove strane da to demantuju da bi se jednostavno atmosfera stišala u BiH, a naročito u Republici Srpskoj, građani su uznemireni, ta uznemirenost je prisutna i kod pripadnika OS“, izjavio je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

O saznanjima crnogosrkog portala da se sprema Dodikova otmica priča se i u Srbiji. Stručnjaci upozoravaju da bi to trebalo ozbiljno shvatiti.

„Poslije nemogućnosti političke eliminacije Dodika može da uslijedi fizička eliminacija“, smatra general Vinko Pandurević.

U isto vrijeme u Srbiji stižu prijetnje Aleksandru Vučiću. Prije dva dana pojavile su se informacije da se na njega priprema napad u vazduhu.

„Niti će uspjeti da zaplaše Dodika, niti Aleksandra Vučića, to je čist vid propagandog i psihološkog rata da se unese zabuna i strah u srpski narod“, kaže Božidar Spasić, stručnjak za bezbjednost iz Beograda

Crnogorski portal nedavno je objavio da “NATO sprema akciju da Dodika protivpravno liši slobode”. Prema tom izvoru, “otmica bila bi realizovana prepadnom akcijom kopnenih snaga Alijanse uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionom prebacio u neku od trećih zemalja”.

Izvor: ATV