Odlukom da se zabrani ulazak u BiH advokatu Goranu Petronijeviću samo se još više želi razgrađivati BiH i ovaj potez nije borba za njenu bezbjednost, već samo želja da se stvori islamska država BiH, ocijenio je za Srnu advokat iz Banjaluke Milan Petković.

Petković je naglasio da su BiH, odnosno njene službe potpuno privatizovane i da predstavljaju sramotu za cio civilizovani svijet.

– Zabrana ulaska advokatu Petronijeviću dokaz je tome jer je on jedan od najpoznatijih advokata koje Srbija ima, čovjek koji je branilac u Haškom sudu i kojem je dozvoljeno putovanje po cijelom svijetu. Protiv njega se ne vodi bilo kakav krivični postupak. Zabraniti takvom čovjeku ulazak u BiH predstavlja i atak i poruku Srbima u Srbiji da nisu dobrodošli u BiH – naveo je Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je to i poruka Srbima koji žive u BiH da se ne trebaju dobro osjećati jer im ne mogu doći sunarodnici iz Srbije.

Petković kaže da je zabranom ulaska Petronijeviću u BiH prekršena i Konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama kojom je garantovana sloboda kretanja.

Advokatu Goranu Petronijeviću juče na prelazu Karakaj nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Bivšem komandantu Žandarmerije Srbije generalu Bratislavu Dikiću nije dozvoljen ulazak u BiH na graničnom prelazu Rača u četvrtak, 24 marta, a univerzitetskom proFesoru Milošu Koviću 12. marta.

Autor: RTRS